Počet ohrozených pracovných miest vzrástol medziročne o tretinu

Slovensko sa opäť uzavrelo na spomalenie šírenia koronavírusu. Trpia tým najmä podnikatelia, ktorí od jari nemohli naplno viesť svoj vlastný biznis, čím trpia aj ich zamestnanci. Čísla sú alarmujúce. Z dát poradenskej spoločnosti Bisnode vyplýva, že medziročne vzrástol počet ohrozených pracovných miest vplyvom pandémie až o 30 percent.

21.12.2020 09:27
debata (2)

„Kým počas celého minulého roka sme evidovali 21 648 ohrozených zamestnancov, do novembra tohto roka ich evidujeme celkovo 30 616, čo predstavuje tretinový nárast, v ktorom ešte nie je zohľadnený vývoj v decembri,“ upozorňuje Petra Štěpánová, analytička spoločnosti Bisnode.

Do skupiny ohrozených spoločností patria firmy, na ktoré bol vyhlásený konkurz, zahájené konkurzné či reštrukturalizačné konanie, spoločnosť sa nachádza v dočasnej ochrane alebo v likvidácii, pričom počet ohrozených zamestnancov predstavuje súčet ľudí, ktorí v uvedených podnikoch pracujú. „Do konca novembra sme zaznamenali 7 894 prípadov takýchto ohrozených firiem, pričom za celý minulý rok sa v podobnej situácii nachádzal podobný počet spoločností. To, čo rekordne narástlo je však počet ohrozených zamestnancov," hovorí Štěpánová. Podľa nej je teda zrejmé, že do problémov sa dostali aj spoločnosti, ktoré u seba zamestnávajú väčší počet ľudí.

Najväčší počet ohrozených firiem, vyše 1000, bol paradoxne zaznamenaný vo februári, teda pred vypuknutím pandémie, no zároveň aj v septembri a júni. „Najrekordnejšie mesiace boli máj, jún a august, teda v obdobiach, kedy šírenie pandémie a opatrenia zo strany vlády naberali na obrátkach,“ približuje analytička. Podobná situácia je aj v susednom Česku. Aj tam narástol medziročne počet ohrozených pracovníkov o tretinu. Obavu o prácu v dôsledku toho, že ich zamestnávateľ má problémy, má až 61 300 občanov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanci #pracovné miesta