5 správ alebo ako v obchode už hocičo nekúpite a prečo Sulík rozčertil odborárov

Do nemilosti sa tento týždeň po terasách dostali i hrnce, sviečky, papier či fixky. Obchodníci totiž môžu od soboty predávať len „sortiment potrebný k uspokojeniu základných potrieb“. Tak káže vyhláška hygienikov. Čo z toho bude nevedno, reťazce sa totiž nechali počuť, že vyhlášku preberajú s právnikmi.

20.12.2020 12:00
debata (26)

V pohotovosti sú pre druhé kilečko opäť i odborári. Nepozdáva sa im, čo sa snaží minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) pod rúškom boja proti byrokracii pretlačiť do legislatívy. Medzi 469 opatrení sa dostalo nielen zrušenie špeciálnych toaliet pre zamestnancov, ale aj zrušenie preventívnych prehliadok pri nástupe do nového zamestnania. A čo viac Sulíkovci chcú meniť aj záväznosť kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre firmy. Jednoducho sen, no len pre zamestnávateľov. Ostatne tí svoje nadšenie z balíčka ani netajili.

V utorok sa vo veľkom rozbehol aj minister financií Eduard Heger (OĽaNO) – konala sa prvá verejná (online) diskusia k reformnému plánu. Jednoznačne išlo o udalosť týždňa. Heger zopakoval svoje ušľachtilé ciele, padli aj prvé čísla. Zarečniť si dokonca prišiel aj samotný premiér Igor Matovič (OĽaNO), ktorého účasť bola do poslednej chvíle neistá. Vo svojom príhovore nezabudol spomenúť mafiu i bývalú vládu.

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

Presné čísla, presné oblasti

Minister financií prišiel v utorok na online diskusii aj s presnými číslami k Plánu obnovy. Rozdeliť ich chce do štyroch priorít. „A to zelenej ekonomiky, zdravia, vedy, výskumu a školstva, inovácií, efektívnej verejnej správy a digitalizácie,“ povedal Heger na začiatku diskusie. Do vzdelania by malo ísť 850 miliónov eur, digitalizácie 950 miliónov eur, konkurencieschop­nosti a inovatívnosti 700 miliónov eur, zdravia 1,45 miliárd eur a do zelenej obnovy 1,9 miliárd eur.

Cieľ je istý – Slovensko ako jediná krajina s postkomunis­tického bloku už dávno prestalo dobiehať vyspelé krajiny Európskej únie. Plán obnovy má tento trend zvrátiť. Skeptici si ešte radšej počkajú na konečný návrh.

Akčná streda

Pokojný stred týždňa narušil zásah policajtov v centrále finančnej skupiny Arca Capital. Trestné oznámenie podal spoluzakladateľ a bývalý šéf spoločnosti Arca Capital Pavol Krúpa. Ten to potvrdil aj denníku Pravda. Policajná razia sa má týkať tvrdenia, že jeho podpisy boli na niektorých zmenkách Arcy Capital sfalšované. Nikto však nebol zadržaný.

Nechcená solidarita

Len potraviny? Presne tak. Od soboty zmenili hygienici pravidlá hry. V potravinách tak kúpite len to nevyhnutné. Hovorí o tom vyhláška k lockdownu. Potešila len maloobchodníkov, ktorí po takejto úprave volali. Naopak reťazce veľmi nepotešila.

Apropo lyžovať sa vzhľadom na to, že ide o exteriérovú aktivitu stále môže. Samozrejme s negatívnym antigénovým testom. Ľudí sa však pri vlekoch tisne požehnane, nuž ale všetko za dodržania protipandemických opatrení…

Na východe už nič nie je

V posledných dňoch vzbudila pozornosť správa, že Železničná spoločnosť Slovensko „zobrala” z východného Slovenska všetky moderné vlaky. A presunula ich na západné a stredné Slovensko. Denník Pravda zisťoval, ako to naozaj je.

Za firmy a proti byrokracii, alebo aj nie?

Odborárom druhé Sulíkove kilečko nevonia. Mnohé zo 469 predstavených opatrení totiž podľa nich hrubo poškodzujú zamestnancov, ohrozujú ich postavenie a práva. No i berú ich zástupcom páku pri kolektívnom vyjednávaní. Ak zmeny prejdú, výsledkom môžu byť nižšie platy, koniec súbehu príplatkov za sviatky a víkendy, ale aj nižšia bezpečnosť pri práci.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #hygienici #pandémia #lockdown #Plán obnovy a odolnosti #Kilečko 2