Pandémia výrazne zmenila trh práce, záujem je o celkom iné profesie

Pandémia koronavírusu zmenila celý slovenský trh práce. Výrazne sa zvýšil dopyt po špecialistoch v IT, kuriéroch aj pracovníkoch v obchode a zdravotníctve.

20.12.2020 10:05
IT, ekonóm, práca, počítač, žena, muž Foto:
Na trhu výrazne stúpol záujem o IT špecialistov.
debata (14)

Na atraktivite stratili počas pár mesiacov predtým obľúbené pozície v automobilovom priemysle. Tvrdí to personálna agentúra Grafton.

Analýza pracovného trhu spoločnosti Grafton, ktorú firma realizovala od februára do októbra tohto roka, ukázala, že koronakríza odhalila jasnú transformáciu na slovenskom pracovnom trhu.

Najväčší prepad zaznamenala v profesiách ekonomicky závislých na priazni zákazníkov, teda na dopyte po tovare a službách. Ide o pracovníkov v reštauráciách či ubytovacích zariadeniach, ktorí doplatili na opatrenia vyplývajúce z boja s epidémiou COVID-19. Na druhej strane sú pracovníci platení z verejných zdrojov, ktorých sa kríza viac-menej nedotkla.

Samostatnou kategóriou sú profesie, ktoré sa o svoje pozície obávať nemusia ani v problematickom období. „Na trhu sú stále žiadaní špecialisti – a to nielen v IT, ale tiež v oblasti účtovníctva a finančnej kontroly, v ošetrovateľstve či technike,“ tvrdí výkonný riaditeľ personálnej agentúry Grafton Recruitment Miroslav Garaj.

Pri menej kvalifikovaných odboroch je dopyt po vodičoch nákladných automobilov a autobusov, predavačoch, pracovníkoch vo výrobe alebo manuálnych činnostiach v logistike.

Hľadať si prácu v rovnakom odbore, najmä ak sa v ňom prepúšťa, nie je v súčasnosti najlepšia voľba. "Práve ochota zmeniť odbor v období koronavírusovej krízy sa mierne zvýšila (z 27 % na 32 %), aj keď je to vzhľadom na zmeny trhu stále pomerne malé číslo,“ objasňuje Garaj.

Nižší záujem o zmenu majú ľudia z odboru IT, ktorý je však aktuálne najatraktívnejší pre tých, ktorí uvažujú o zmene profesie. Práve IT experti si novú prácu v súčasnosti nehľadajú, no sú otvorení novým ponukám. Koronakríza mala dopad iba na malú časť z nich. Uplatnenie si v súčasnosti nájdu absolventi technických odborov strojárenských a elektrotechnických škôl, montážni pracovníci, dokladači tovaru či skladníci.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #trh práce #personálna agentúra