Bratislavský kraj bude hospodáriť s rozpočtom vyše štvrť miliardy eur

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) bude v budúcom roku hospodáriť so sumou 225,7 milióna eur. Rozhodli o tom župní poslanci na dnešnom zastupiteľstve.

18.12.2020 12:41
Bratislava, mesto, pohlad, bratislavsky hrad, Foto: ,
Bratislava má ambiciózny investičný plán.
debata

„Prioritou je školstvo, sociálna oblasť a doprava. Kraj plánuje investovať do rekonštrukcie centier odborného vzdelávania a prípravy, deinštituciona­lizácie sociálnych služieb, aj do budovania ciest,“ uviedol vedúci oddelenia rozpočtu BSK Marej Vlčej a dodal, že kraj počíta aj so začiatkom výstavby novej cyklolávky cez rieku Morava.

„Máme naplánovaný veľký a dosť ambiciózny investičný plán a máme vytvorenú aj rezervu, keďže tento plán sa počas roka mení a upravuje,“ vysvetlil Vlčej s tým, že BSK je pripravený na prípadný zhoršený vývoj a má dosť prostriedkov v rezervnom fonde.

Na strane príjmov sa rozpočet BSK skladá z daňových a nedaňových príjmov vo výške 110 mil. eur, pričom veľkou časťou sú transfery do školstva v predpokladanej hodnote 66 mil. eur. Ďalšou položkou sú granty v rámci projektov financovaných z EÚ, tam máme naplánovaných 16 mil. eur, poslednou položkou sú finančné operácie vo výške 33 mil. eur, ktoré sú určené na financovanie kapitálových výdavkov," vysvetlil Vlčej a dodal, že v rámci bežných výdavkov je zachovaný štandard z predkrízového obdobia.

„Máme aj oblasti, kde výdavky výrazne navyšujeme. Ide preovšetkým o oblasť životného prostredia, kde by sa výdavky mali zdvojnásobiť oproti roku 2020, takisto sa vracajú dotácie,“ doplnil s tým, že podrobnosti k žiadostiam o dotácie budú známe začiatkom budúceho týždňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Bratislavský samosprávny kraj