Najhorší rok pre reštaurácie. Zimu bez pomoci štátu prežijú len niektoré

Otvoriť, zatvoriť, dva metre rozstupy, výdaj cez okienko, donáška či terasy - taký bol rok 2020 pre reštaurácie. O aktuálnej situácií, ale aj problémoch v gastro sektore sa denník Pravda rozprával s Magdalénou Koreny, hovorkyňou iniciatívy Pomoc pre gastro.

19.12.2020 06:00
debata (7)

Aký bol rok 2020 pre reštaurácie?

Rok 2020 bude určite v dejinách gastra rokom, kedy si museli podnikatelia siahnuť na dno svojich síl. Mnohí sledovali, ako ich dlhoročné úsilie ide dolu vodou a žiaľ, nezvládli prežiť protipandemické opatrenia a obmedzenia.

Nebolo krokom vedľa, že niektoré reštaurácie nariadenia hygienikov nerešpektovali a otvorili?

Chápali sme to hlavne ako prejav zúfalstva. Je nevyhnutné, aby vláda začala komunikovať s predstaviteľmi gastro sektora, situácia je každým dňom kritickejšia. Mnohé prevádzky potrebujú okamžitú pomoc s likviditou, aby mohli udržať zamestnanosť a vyhnúť sa bankrotu. Prijaté opatrenia a výrazné obmedzenia, ktorým čelia od začiatku pandémie, až doteraz, majú horší dopad, ako na iný priemysel či obchod. I napriek napätej situácii sme nesúhlasili s porušovaní platných pandemických opatrení počas núdzového stavu.

Ako sú reštaurácie na tom?

Po prvej vlne korony zavrelo reštaurácie odhadom 20 percent podnikateľov. Jesenný prieskum ukázal, že pokiaľ nepríde výraznejšia pomoc od štátu, 60 percent podnikov bude musieť zavrieť. Pri 12 000 podnikoch by to bolo 7 200 prevádzok, ktoré by skrachovali. Čo sa týka poklesu tržieb, od septembra klesli tržby podnikov v gastro sektore o 75 percent. Uvidíme, ako sa podarí prežiť prevádzkam vianočný lockdown. Ako sa vyvinie pandemická situácia na Slovensku a uvoľňovanie opatrení, pretože reštaurácie potrebujú hostí. Až potom sa budú počítať „obete“ v gastre tejto ekonomickej krízy.

Čo spôsobili uzatvorené terasy a nové nariadenia?

Opatrenia vlády hlboko zasiahli celý už aj tak korona krízou zdevastovaný gastro sektor. Fungujúce terasy boli pre mnohé prevádzky jedinou šancou, že by mohli prežiť túto zimu i ďalšie mesiace. Nasledujúci mesiac im zostanú len minimálne tržby z výdaja jedál cez okienko a z rozvozu jedál. To absolútne nebude stačiť. A ani zďaleka to nepokryje výdavky na nájomné, energie, odvody, či platy zamestnancov.

Pomohlo leto reštauráciám vykryť straty z prvej vlny pandémie?

Leto reštauráciám pomohlo, aby sa trochu „nadýchli“. Určite to však nebolo klasické leto, kedy si podniky naplno užili výletníkov a hostí. To sa odzrkadlilo aj na tržbách, ktoré určite prevádzky nepostavili na nohy. A ani najväčší optimisti nedúfali, že nepríde druhá vlna korony. Lenže finančne sa na ňu pripraviť nedalo.

A pomoc od štátu?

Vítame ohlásenú schému pomoci v cestovnom ruchu. Dokáže však nahradiť iba časť nákladov. Ani ostatné nástroje pomoci nie sú dostatočné. Pre väčšinu prevádzok sú len ťažko dosiahnuteľné. Ak sa to urýchlene nezmení, mnohé gastro prevádzky neprežijú zimu. Ide pritom o viac ako 12 000 podnikov, ktoré generujú 1,4 miliardy eur obratu a priamo či prostredníctvom naviazaných odvetví zamestnávajú 94 000 ľudí. To je 94 000 rodín, ktoré majú ohrozené živobytia.

Čo by gastro sektoru pomohlo?

Žiadame o ďalšiu pomoc a prijatie šiestich opatrení, ktoré sme navrhli. Sú rozdelené do troch kategórií. Prvá, kde spadajú opatrenia ako 100 percentá náhrada mzdy bez zbytočnej byrokracie, štátne záruky za úvery pre gastro prevádzky a podpora nájomného bez spoluúčasti prenajímateľa, pomôžu podnikom riešiť okamžitú pomoc pri udržaní zamestnanosti a kritickú finančnú situáciu s prevádzkovými nákladmi. Druhá kategória opatrení pomôže s opätovným rozbehnutím návštevnosti gastro podnikov. Tu navrhujeme priamu finančnú podporu konzumácie v gastro podnikoch. Patrí sem taktiež opatrenie súvisiace s jasnými podmienkami pre opätovné otvorenie prevádzok, ktoré práve dnes vláda predstavila. Dlhodobé zníženie DPH na stravovacie služby na 10 percent patrí do tretej kategórie systémových opatrení, ktoré sú určené na dlhodobú podporu gastro sektora.

Čo spôsobila pandémia?

Pandémia ovplyvnila celú spoločnosť. Je to už dávno, čo sme museli čeliť nejakým obmedzeniam či zákazom. Gastro rozhodne patrí k najviac zasiahnutým sektorom ekonomiky. Podnikatelia museli zavrieť prevádzky, mnohí museli improvizovať, narýchlo presedlať aj na rozvoz jedál, vytvoriť podmienky na výdaj jedál cez okienko. Nehovoriac o zabezpečení hygienických opatrení. Bolo a je to nesmierne náročné, nielen finančne, ale aj ľudsky. Máme reakcie, kedy museli podnikatelia prepúšťať dlhoročných zamestnancov. Najhoršie je však to, že nikto nevie povedať, kedy sa pre nás všetkých toto kritické obdobie skončí.

Majú ľudia záujem stráviť čas v reštauráciách?

Dobré jedlo a nápoje od nepamäti spájali ľudí. Preto majú reštaurácie aj významnú spoločenskú funkciu. Osobne si myslím, že nám všetkým chýba možnosť ísť niekam na večeru s partnerom, na drink s priateľmi, či na dobrý rodinný obed. Korona nám pripomenula, že veci všedné, naozaj nemusia byť bežné. Najpodstatnejšie je však zdravie, musíme byť teraz všetci zodpovední, aby sme toto obdobie zvládli. Dovtedy, dúfajme, že slovenské gastro a tisíce ľudí, čo v ňom pracujú, prežije túto zimu. Budeme vďační za každú objednávku na vianočný či silvestrovský stôl.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #cestovný ruch #gastro podniky