Predaj liehovín v Česku sa prepadol, straty v gastre obchody nevykompenzujú

Opakované uzatvorenie hotelov a reštaurácií, ako aj úbytok turistov, zasahujú do štatistík českého trhu s alkoholickými nápojmi. Predaj liehovín za 10 mesiacov tohto roka klesol v Česku podľa najnovších údajov o 38 % a celkové tržby za predaj liehovín v gastronómii sa vplyvom karanténnych opatrení znížili o 2,2 miliardy korún českých (83,97 milióna eur), uviedol server E15.cz.

17.12.2020 16:03
debata

Napriek výraznému poklesu tržieb Česko na spotrebnej dani za liehoviny vybralo za január až október oproti rovnakému obdobiu minulého roka menej „iba“ o 240 miliónov Kč. Môže za to najmä zvýšenie spotrebnej dane na liehoviny od začiatku tohto roka o 13,2 %.

„Uzatvorenie segmentu HORECA v predvianočnom období je pre nás obrovskou ranou. V gastronómii sa predá približne 50 % celkovej spotreby liehovín. Ani mierne vyšší predaj v maloobchode nie je schopný tieto straty vykompenzovať,“ hovorí výkonný riaditeľ Únie výrobcov a dovozcov liehovín Českej republiky Vladimír Darebník. Ako dodal, zatiaľ čo konzumenti piva a vína prešli vo veľkej miere na nákup týchto nápojov v maloobchode, v prípade liehovín je rast predaja v tomto segmente podstatne slabší.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #cestovný ruch #liehoviny