Na Slovensku ceny rastú len pozvoľna, inflácia je miernejšia ako vlani

Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny merané harmonizovaným indexom Európskej únie (HICP) zvýšili o 0,1 %.

17.12.2020 10:19
debata

Nízky rast cien na Slovensku potvrdili aj údaje o harmonizovanej inflácii. Tá na medziročnej báze dosiahla v novembri hodnotu 1,6 %, pričom národná metodika spred niekoľkých dní hovorí o inflácii na úrovni 1,5 %. Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny merané harmonizovaným indexom Európskej únie (HICP) zvýšili o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Vývoj novembrovej inflácie bol v súlade s očakávaniami analytikov a podobný vývoj očakávajú aj v poslednom mesiaci roka. „Celkovo je tohtoročná inflácia miernejšia ako vlani, pretože ceny energií pôsobia skôr smerom nadol a tlak z cien potravín a služieb je menší. Naša prognóza teda predpokladá, že rast spotrebiteľských cien sa tento rok spomalí v priemere na 1,9 %. V budúcom roku sa očakáva rast spotrebiteľských cien na úrovni 0,9 %,“ povedala analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Ako informoval Inštitút informatiky a štatistiky – Infostat, dcérska organizácia Štatistického úradu SR, priemerná miera celkovej inflácie by v tomto roku mala na základe spresnených údajov dosiahnuť 1,9 %. Je to o 0,1 percentu­álneho bodu menej, ako odhadovali pred troma mesiacmi. Rast cien tak bude takmer o polovicu nižší ako minulý rok, v ktorom inflácia v priemere za rok dosiahla 2,7 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #harmonizovaná inflácia #Infostat