Od soboty predávajú reťazce len potraviny. Prikazuje im to vyhláška hygienikov

Len potraviny? Zdá sa, že volanie malých predajní vláda vypočula. V stredu na tlačovej konferencii ohlásil obmedzenie predaja nepotravinového tovaru v reťazcoch vicepremiér Štefan Holý. Upravuje to vyhláška hlavného hygienika Jána Mikasa.

17.12.2020 10:11 , aktualizované: 17:37
debata (87)

„Návštevu predajne potravín je možné vykonať iba za účelom nákupu sortimentu predstavujúceho základné životné potreby,“ potvrdila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) Daša Račková. Vyhlášku zverejnili hygienici vo štvrtok podvečer. Platí od soboty. „Nepredpokladá sa predaj sortimentu, ktorý v zmysle uznesenia vlády nepredstavuje sortiment potrebný k uspokojeniu základných potrieb,“ dodala Račková.

Na sociálnej sieti o chystanom obmedzení informovala aj poslankyňa SaS Jarmila Halgašová. „Obchodné reťazce na volanie malých podnikateľov, ktorí ich vyzvali, aby počas lockdownu nepredávali spotrebný tovar, nezareagovali. No zareagovala vláda po rokovaní Pandemickej komisie a zastala sa malých,“ napísala. Sortiment tovaru v hypermarketoch by mal byť podľa nej obmedzený.

Maloobchodníci sa tešia

„Sme radi, že táto neférovosť bude odstránená a nepríde tak k ďalšej likvidácii maloobchodníkov, ktorí sa už od prvej vlny musia pozerať na to, ako veľké reťazce predávajú rovnaký tovar, ktorý oni nemôžu,“ povedal pre denník Pravda Daniel Krakovský z Iniciatívy slovenských maloobchodníkov.

Ak by bol predaj nepotravinového sortimentu povolený, znamenalo by to, že ľudia by tak mohli kupovať nepotravinové vianočné darčeky v hypermarketoch či supermarketoch. Podobne by na tom bol aj predaj oblečenia, potrieb do domácnosti či knihy. „Vnímame to jednak ako neférové a hlavne sa bavíme o obrovskom výpadku tržieb a prakticky cielenej likvidácii malých predajcov,“ vysvetľuje Krakovský. Predvianočné nákupy tvoria až dve pätiny decembrového obratu. Straty by tak podľa Krakovského boli obrovské. „Rátame ich v desiatkach miliónov eur,“ hovorí. Pomoc od vlády mešká a ďalšie zvýhodnenie reťazcov by maloobchodníkom spôsobilo ešte väčšie straty, upozorňuje Krakovský.

Najviac ohrozené by bez zákazu boli malé obchody a prevádzky v nákupných centrách. „Vysoké nájomné, nedostatočná podpora na zamestnancov a výpadok tržieb bude mať za následok, že pre tieto obchody už nemusí mať zmysel mať ďalej otvorené,“ dodáva Krakovský.

Niektorí obchodníci so zmenou problém nemajú. „Rešpektujeme a svedomito dodržujeme všetky regulatívy,“ hovorí Peter Varmuža, riaditeľ potravinovej siete Yeme. Jediná zmena podľa Varmužu bude v tom, že pozastavia predaj kníh o strave a varení, keďže majú predávať iba potraviny, hygienické potreby a stravu pre zvieratá. „Zamestnancov a brigádnikov navyše prijímame tak, aby sme zvládli zvýšený nápor,“ dodal Varmuža.

Veľkí hráči sú proti

Reťazce sa proti takémuto opatreniu vzbúrili už tento utorok. Zvolali vtedy aj tlačovú konferenciu, kde informovali, že hlavný hygienik nemá právomoc zasahovať do hospodárskej súťaže. Rozhodnúť môže len Protimonopolný úrad. „Dodnes nezaznel jediný argument z hľadiska protiepidemio­logických opatrení, na základe ktorého je možné zaviesť takéto obmedzenie,“ tvrdil vtedy Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO). Reťazcom v prípade zákazu hrozí podľa jeho odhadov asi 65-miliónová strata, pričom štát by v takomto prípade prišiel na daniach a odvodoch o približne 20 miliónov eur.

„Dodnes nepadol ani jeden epidemiologický alebo hygienický argument, prečo je nutné zo zdravotného hľadiska regulovať sortiment predaja, keďže obchody sa ukázali počas celého trvania krízy ako bezpečné priestory,“ povedal Krajčovič. Doposiaľ nebolo podľa neho preukázané šírenie nákazy medzi zamestnancami či zákazníkmi. „Obmedzeniami sortimentu totiž nikto nič nezíska,“ tvrdí Krajčovič. Najviac však bude postihnutý samotný zákazník, lebo príde do obchodu a nebude si môcť nakúpiť všetko pod jednou strechou. „Regulácia sortimentu podľa nás nie je cesta k dosiahnutiu spravodlivosti, ale iba riadna kompenzácia strát spojených s prepadom tržieb v súvislosti s lockdownom,“ povedal Krajčovič.

Niekde to ide aj bez vyhlášky

V niektorých európskych krajinách, napríklad vo Francúzsku alebo v Slovinsku, však s obmedzením predaja nepotravinového tovaru problém nemali. Podľa poslankyne SaS Jarmily Halgašovej napríklad v Rakúsku pristúpili obchodníci v druhej vlne k takémuto obmedzeniu z vlastnej iniciatívy. „Len kúsok za našimi hranicami to obchodné reťazce pochopili. A dobrovoľne, zo solidarity k malým obchodníkom, obmedzili predaj spotrebného tovaru,“ upozornila poslankyňa.

Na Slovensku neboli reťazce nijako obmedzené ohľadnom tovaru ani v prvej vlne. Malé predajne pritom museli byť povinne zatvorené, čo sa teraz zopakuje. „Nemyslíme si, že by bol akýkoľvek problém tieto oddelenia opáskovať a nevpustiť do nich zákazníkov,“ hovorí Daniel Krakovský z Iniciatívy slovenských maloobchodníkov. Dodáva, že aj technicky možno zabrániť predaju konkrétneho tovaru cez pokladňu rovnako, ako je to teraz napríklad pri alkohole. Na mysli má pritom hlavne tovar ako maliarske potreby, zariadenia a potreby do domácností, bielu techniku či textil a knihy.

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zákaz predaja #hlavný hygienok