Národná banka Slovenska zlepšila odhad vývoja ekonomiky

Lepšie ako sa zdalo. Pandémia síce slovenskú ekonomiku vtiahne do mínusu, no ten ani zďaleka nemá byť taký drsný ako pôvodne odhadla Národná banka Slovenska. Práve tá v utorok výrazne zmiernila svoje odhady v najnovšej strednodobej predikcii.

16.12.2020 10:00 , aktualizované: 17:30
debata (7)

„Uplynulé mesiace priniesli viacero pozitívnych prekvapení, ktoré zmiernia recesiu našej ekonomiky," povedal guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír. Rast sa tak tento rok prepadne „len“ o 5,7 percenta. Rok nato by ekonomika mala rásť o 5,6 percenta. V roku 2022 spomalí na 4,8 percenta, a v roku 2023 na 3,7 percenta.

Sú to o poznanie lepšie čísla, ako hovorila upravená jesenná predpoveď centrálnej banky. Tá vtedy rátala na tento rok s prepadom o 8,2 percenta. V budúcom roku počítala centrálna banka s rastom hospodárstva o 5,6 percenta. Predkrízové úrovne malo Slovensko dosiahnuť v polovici roka 2022, keď porastie o 4,2 percenta. Po prvej vlne pritom NBS hovorila aj o desatinovom poklese.

Neistotu však vnáša do vývoja pandémia. Stále nevedno, ako zasiahne do vzmáhajúcej sa ekonomiky druhá vlna. Otázny stále zostáva aj brexit. Ak Briti opustia úniu bez dohody, dosahy pocítia obe strany. A veru aj Slovensko, hoci Veľká Británia nepatrí ani zďaleka k našim najväčším obchodným partnerom.

Naopak, smerom hore potlačí naše hospodárstvo miliardová investícia koncernu Volkswagen. Ostatne automobilky potiahli ekonomiku už teraz. Práve zisky automobilového priemyslu, kde sa podľa guvernéra dobiehalo zameškané, zlepšili aj celkový odhad NBS. „Výroba sa razantne oživila a produkcia áut vysoko predstihla očakávania," vysvetlil Kažimír.

Staré dobré časy

Vrátia sa ešte niekedy predpandemické časy? A kedy? Kľúčom má byť očkovanie, zhodujú sa NBS i analytici. Inak treba ekonomiku chtiac-nechtiac zatvárať. „Trvalé zlepšenie situácie prinesie až plošne aplikovaná a efektívna vakcína, do jej príchodu môžeme predpokladať aspoň čiastočné reštrikcie,“ hovorí analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Práve pre opatrenia proti šíreniu nákazy počíta v poslednom štvrťroku tohto roka s medzikvartálnym poklesom ekonomickej aktivity. Celkové číslo za ekonomiku by bez druhej vlny bolo podľa Muchovej lepšie. Oproti Národnej banke Slovenska sú však analytici Slovenskej sporiteľne o niečo pesimistickejší. „Náš odhad vývoja hrubého domáceho produktu za rok 2020 je na úrovni mínus 6,2 percenta, keďže silné oživenie tretieho kvartálu pravdepodobne zmierni celoročný prepad rastu,“ hovorí Muchová. Na budúci rok by mala ekonomika rásť o šesť percent, dodáva. Viditeľné oživenie má prísť na budúcu jar. „Od konca roka 2021 môžeme očakávať aj pomocnú roku zo strany čerpania európskych prostriedkov v rámci Fondu obnovy, no viditeľnejšie sa to pravdepodobne prejaví od roku 2022,“ hovorí analytička.

Vyššie ceny, jemnejší rast miezd

Pre pandémiu pribudne aj ľudí bez práce. Zamestnanosť na Slovensku sa má tento rok medziročne prepadnúť o 1,9 percenta, v budúcom roku opadne o ďalších 0,9 percenta. Rásť má počet pracujúcich ľudí až o dva roky – a to o 1,1 percenta.

Z dôvodu krízy zanikli aj pracovné miesta. Tento rok tak podľa prepočtov o zamestnanie prišlo až 70-tisíc ľudí. Okolo 60-tisíc zachránili vládne opatrenia. NBS však priznáva aj riziko ďalšieho prepúšťania.

Práve pre opatrenia vlády zmiernila svoj odhad aj Muchová. „V roku 2020 predpokladáme nárast miery nezamestnanosti na 6,8 percenta, pri prepade zamestnanosti naprieč sektormi,“ hovorí. V roku 2021 by priemerná miera nezamestnanosti mohla dosiahnuť 7,1 percenta, s následným postupným poklesom, dodáva analytička.

Platy budú rásť miernejšie ako v posledných rokoch, keď mzdy ťahal hore aj nedostatok kvalitných ľudí na trhu. Priemerná nominálna mzda by sa mala podľa NBS v tomto roku zvýšiť o tri percentá, čo je zvýšenie o 1,7 bodu v porovnaní s odhadom z konca septembra. V roku 2021 by sa mala zvýšiť o 4,8 percenta a v roku 2022 o 4,9 per­centa.

Naopak, ceny pridajú. Inflácia by mala byť na konci tohto roka podľa centrálnej banky na úrovni dvoch percent. Oproti predošlej predikcii je to zvýšenie o 0,1 percentu­álneho bodu. V ďalších rokoch takisto očakáva rast cien, ale už o niečo nižší.

Otázky a odpovede

Prečo sú čísla lepšie ako sa čakalo?

Výhľad ekonomiky je pre pandémiu veľmi neistý. Aj preto NBS namiesto jednej predikcie vytvárala rôzne scenáre – na jar odhadla, že ekonomika sa tento rok prepadne v intervale medzi 5 až 10 percent.

Súčasná kríza je podľa NBS atypická, okrem toho dáta, informácie i opatrenia vlád pribúdali postupne počas roka. Napríklad podpora vlády zachráni na Slovensku vyše 60-tisíc pracovných miest v rokoch 2020 a 2021, odhaduje NBS. Pôvodne s tým nerátala.

Môže sa zotavenie ekonomiky ešte skomplikovať?

NBS priznáva, že áno. Odhaduje, že posledný štvrťrok tohto roka bude horší ako leto. Ekonomický vývoj začiatkom budúceho roka je neistý, ale niekedy na jar by sme mohli byť späť na letných úrovniach tohto roku. Pre druhú vlnu zatvárajú krajiny ekonomiku či jej časti po cele Európe. To spomaľuje a komplikuje cestu k úplnému zotaveniu, pripomína NBS.

Navyše spotreba aj výroba v poslednom období išla výrazne na úkor zásob, ktoré ekonomika vo veľkej miere vyčerpala. V blízkej budúcnosti sa teda zrejme bude viac dovážať bez toho, aby sa to hneď použilo vo výrobe alebo spotrebe. Slovenská ekonomika potom bude vyzerať, akoby bola trochu menej výkonná. Ale bude to podľa NBS len dočasný jav.

Prečo sa hovorí o zotavení ekonomiky, kým donedávna boli predpovede opatrné?

NBS očakáva, že predkrízové úrovne dosiahne slovenská ekonomika už v druhej polovici budúceho roku. Je to zhruba o pol roka skôr ako predpokladala pôvodne. Výkonnosť ekonomiky bola totiž už v septembri tohto roku blízko predkrízových úrovní.

Uplynulé týždne priniesli aj dobré správy o dostupnosti vakcín s očkovacími látkami. Spolu so zotavením rastú aj príjmy ľudí, keďže pracujú viac, vysvetlila NBS. Problémom však ostáva, že zamestnaných zatiaľ nepribúda. Od dna sa má podľa predpokladov centrálnej banky zamestnanosť odraziť na budúci rok.

Kedy prestanú pribúdať nezamestnaní?

Nezamestnanosť bude podľa NBS rásť až do polovice budúceho roka. Miera nezamestnanosti by v tom čase mala dosiahnuť najvyššiu úroveň okolo 8 percent – na predkrízové obdobie by sa mala vrátiť v roku 2023.

Porastú platy?

Oživenie ekonomiky sa prejavilo najmä nárastom odpracovaných hodín u ľudí, ktorí nestratili prácu. Pracovali na viac zmien, nečerpali si práceneschopnosť či nezostali doma na OČR, mzdy im tak stúpli už v treťom štvrťroku. Skutočný rast miezd neovplyvnený opatreniami počas pandemického vývoja by mal podľa NBS nastúpiť až s oživením trhu práce v druhom polroku 2021.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #NBS #predikcia