Zákaz predaja nepotravinového tovaru je nezákonný, tvrdia reťazce

Podľa obchodných reťazcov môže hlavný hygienik rozhodnúť len o tom, či budú obchody zatvorené, alebo nie. Nemá ale právo hovoriť do toho, aký tovar sa v nich predávať bude.

15.12.2020 17:27
nakupovanie, rúška, mama, dieťa, potraviny Foto:
Reťazce odmietajú obmedzenie predaja nepotravinového tovaru.
debata (5)

Len potraviny? Počas plánovaného lockdownu je v hre aj zákaz predaja nepotravinového tovaru v otvorených obchodoch. Reťazce sa búria.

„Dodnes nezaznel jediný argument z hľadiska protiepidemio­logických opatrení, na základe ktorého je možné zaviesť takéto obmedzenie,“ tvrdí Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO). Podľa neho hlavný hygienik Ján Mikas odôvodňuje toto obmedzenie zachovaním férovej hospodárskej súťaže, na čo nemá oprávnenie. Jediný, kto ju podľa neho môže obmedziť, je Protimonopolný ú­rad.

Povaha a rozsah plánovaných obmedzení zatiaľ nie sú spresnené, stať by sa tak malo až v najbližších dňoch. Jedným z možných riešení je, že predaj nepotravinového tovaru sa obmedzí cez zmenu príslušnej legislatívy.

Ujmu vyplývajúcu z nemožnosti predávať nepotravinový tovar odhadol Krajčovič na asi 65 miliónov eur bez DPH, pričom štát by mohol prísť o príspevky (dane, odvody) vo výške približne 20 miliónov eur.

Inde to ide

V niektorých európskych krajinách, napríklad Francúzsku alebo Slovinsku, však s obmedzením predaja nepotravinového tovaru problém nemali. Skôr než supermarkety a hypermarkety by sa mali plánovanými obmedzeniami cítiť znevýhodnené menšie špecializované predajne, ktoré budú musieť byť zatvorené úplne.

Daniel Krakovský z Iniciatívy slovenských maloobchodníkov hovorí, že im pri supermarketoch neprekáža predaj nutného spotrebného tovaru, akým sú napríklad žiarovky alebo batérie. „Viac nás určite trápi predaj rôzneho iného nepotravinového sortimentu – od maliarskych potrieb, zariadení a potrieb do domácností, bielej techniky až po textil a knihy,“ hovorí.

Podľa neho všetky tieto veci supermarkety predávali bez obmedzenia aj pri opatreniach platných v prvej vlne. „Nemyslíme si, že by bol akýkoľvek problém tieto oddelenia opáskovať a nevpustiť do nich zákazníkov,“ hovorí. Dodáva, že aj technicky možno zabrániť predaju konkrétneho tovaru cez pokladňu rovnako, ako je to teraz napríklad pri alkohole.

V jednej veci sa však zástupcovia všetkých troch organizácií zhodujú. „Nič nevieme, nikto s nami nekomunikuje, nikto sa nepýta na náš názor, vláda nás ignoruje,“ hovorí za všetkých Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu. Súdiť so štátom sa však zatiaľ obchodníci neplánujú.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #obmedzenie predaja #obchodné reťazce #Zväz obchodu #lockdown #SAMO