Poľovníci vyzbierali takmer 139-tisíc podpisov. Bojujú proti zmenám vlády

Slovenská poľovnícka komora (SPK) spustila v druhej polovici októbra Petíciu Poľovníctvo má zmysel – za zachovanie organizovaného poľovníctva na Slovensku. Aj napriek obmedzeniam proti šíreniu koronavírusu, sa podarilo SPK vyzbierať od 23. októbra viac ako 123 101 podpisov na petičných hárkoch a 15 730 pod elektronickou petíciou. Tento vysoký počet podporovateľov za tak krátke obdobie je podľa SPK presvedčivým dôkazom toho, že hlas väčšiny prelomí pohnútky a ciele niektorých ľudí o postupnom rozklade a zrušení organizovaného poľovníctva na Slovensku. Informoval o tom v utorok hovorca SPK Alojz Kaššák.

15.12.2020 13:59
diviak, poľovník, poľovačka Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

Prezídium Slovenskej poľovníckej komory dôsledne sledovalo v priebehu tohto roka aktivity v súvislosti s oznámenou ambíciou rezortu pôdohospodárstva vypracovať nový vládny návrh zákona o poľovníctve.

„Žiaľ, všetky precízne spracované argumenty doručené vedeniu ministerstva, obhajované zástupcami SPK v pracovnej skupine pre tvorbu nového zákona, podporované väčšinou zástupcov odborných a vedeckých inštitúcií, skončili zrejme v spodnom „šuflíku“ ministerských úradníkov,“ ozrejmil Kaššák.

Znenie nového zákona o poľovníctve, ktoré bolo na pokyn súčasného vedenia ministerstva posunuté do vnútrorezortného pripomienkového konania, nesie podľa SPK všetky znaky degradácie odborných názorov autorít a sleduje výlučne len presadenie politických záväzkov prijatých v predvolebnom období.

„Navyše úzka skupina osôb prostredníctvom niektorých poslancov NR SR ako aj predstaviteľov agrorezortu presadzuje, aby bez konzultácie s odbornou verejnosťou a bez akýchkoľvek analýz dopadov, boli pod rúškom hromadných noviel zákonov známych pod názvom Kilečko 1 a 2 presadené návrhy na zmenu tých ustanovení zákona o poľovníctve, o ktorých už Ústavný súd SR v minulosti rozhodol v prospech ich súčasného znenia,“ doplnil Kaššák.

Aj z tohto dôvodu SPK nechce, aby sa 100-ročná história poľovníctva v SR zničila za jedno volebné obdobie a spustila spomínanú petíciu. Medzi požiadavky petície patrí, že poľovníctvo v SR bude zamerané na zachovanie, ochranu a optimálne využívanie zveri ako prírodného bohatstva, poľovníctvo bude organizované formou jednotnej poľovníckej samosprávy a nová legislatíva vytvorí podmienky na efektívne financovanie poľovníctva bez nároku na verejné financie daňových poplatníkov.

Zároveň sa v požiadavkách petície uvádza aj to, že výkon práva poľovníctva v poľovných revíroch musí byť dlhodobý a stabilný a zabezpečovaný predovšetkým prostredníctvom dostatočného počtu odborne zdatných poľovníkov znalých miestnych pomerov, v ktorom sa poľovný revír nachádza. Tiež že bude efektívne fungovať poľovná stráž v boji proti environmentálnej trestnej činnosti a zosúladí sa legislatíva agrorezortu a envirorezortu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #petícia #Poľovníci #Slovenská poľovnícka komora #poľovníctvo