Cestovný ruch má zachrániť 100 miliónov

Už od polnoci môžu podnikatelia v turizme žiadať o náhrady prepadnutých ziskov. Rezort dopravy v utorok spustil pomoc, cez ktorú počas troch rokov rozdelí sto miliónov eur. Nárok majú tí, čo sa im tržby medziročne prepadli o 40 percent.

15.12.2020 14:00 , aktualizované: 16:42
debata (4)

„V prvom kole výzvy môžu prevádzky žiadať o kompenzácie výpadku príjmov od 1. apríla do 31. októbra 2020,“ povedala štátna tajomníčka ministerstva dopravy Katarína Bruncková. Ďalšia výzva bude vyhlásená v budúcoročnom februári – a to za november, december a január. Vyhodnocovať sa bude každý mesiac zvlášť. Podpora bude vo výške od 1,44 percenta až do 10 percent z minuloročných tržieb.

Pôvodne sa uvažovalo o vyššej miere podpory – pomoc mala byť vyplácaná od štyroch do desiatich percent minuloročných tržieb. Aj tak, zdá sa, bude o peniaze záujem. „Medziročný pokles tržieb v slovenskom cestovnom ruchu odhadujeme približne na úrovni 50 percent,“ hovorí prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák. Či to postačí, ukáže podľa neho až čas. Otázne je, ako sa pod výsledok zimnej sezóny podpíše chystaný lockdown.

O pomoc v cestovnom ruchu chce požiadať aj riaditeľ hotela Elizabeth v Trenčíne Dušan Hrúza. „Akákoľvek pomoc je vítaná,“ hovorí. Rozdiel v tržbách v tomto roku v hoteli evidujú 80– až 90-percentný. „Do konca roka 2020 neočakávame zlepšenie, čiže návštevnosť je veľmi nízka,“ povedal Hrúza.

Teraz dvestotisíc, potom aj tri milióny

V prvom kole bude rezort dopravy vyplácať pomoc najviac 200-tisíc eur na jeden podnik. Do budúcna by sa suma mala zvýšiť až na tri milióny eur.

V praxi to bude vyzerať tak, že podnik, ktorému poklesli tržby o 100 percent, dostane finančný príspevok vo výške 10 percent z minuloročného obratu tržieb v rovnakých mesiacoch. V prípade, že podnikateľ eviduje medziročný rozdiel v mesiaci 65 percent, v tržbách dostane príspevok 6,5 percenta. Pomoc dostanú len tí, ktorí majú uhradené záväzky v Sociálnej, zdravotnej poisťovni a na daňovom úrade ku koncu roka 2019.

Na svoje si prídu aj cestovné kancelárie či agentúry. „Pomoc pomôže cestovkám preklenúť obdobie a ako-tak tento segment zachráni,“ domnieva sa prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr Roman Berkes. Medzi oprávnených žiadateľov patria prevádzky lanoviek, lyžiarskych vlekov, hotely, reštaurácie, penzióny, chaty, vozíky so zmrzlinou, cukrárne, bary, diskotéky, múzeá, historické pamiatky, bazény a plavárne či golfové strediská.

Len 15 minút

Rezort dopravy sa snažil formulár o pomoc čo najviac zjednodušiť. Žiadať sa bude cez web Slovensko.sk. Na vyplnenie žiadosti postačí podľa riaditeľa sekcie cestovného ruchu Radúza Dulu len 15 minút. „Existuje aj video, ktoré si môže žiadateľ pustiť pri vyplnení žiadosti,“ povedal. Návod je aj v textovej forme.

Rezort dopravy má následne 30 dní na vyhodnotenie a spracovanie žiadosti. Avšak peniaze chce ministerstvo posielať ešte do konca roka, tvrdí rezort dopravy.

Schéma pomoci pre cestovný ruch:

Od utorkovej polnoci sa dá žiadať o príspevok. Ten bude od 1,44 do 10 percent v závislosti od poklesu tržieb. Nárok majú len prevádzky, ktorým tržby medziročne padli o 40 % v období od 1. apríla do 31. októbra 2020.

Maximálne vyplatený príspevok môže byť v hodnote 200-tisíc eur zo štátnej schémy de minimis. Vyhodnocovať sa bude každý mesiac zvlášť.

Žiadať o príspevok budete môcť on-line formulárom na stránke Slovensko.sk.

Žiadať o príspevok môžu prevádzky lanoviek, lyžiarskych vlekov, hotely, reštaurácie, penzióny, chaty, vozíky so zmrzlinou, cukrárne, bary, diskotéky, múzeá, historické pamiatky, bazény a plavárne či golfové strediská.

ZDROJ: MDV SR

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo dopravy #dula #turistický ruch #pandémia #lanovky