EÚ hlási rast voľných pracovných miest. Aká je situácia na Slovensku?

Miera voľných pracovných miest v eurozóne aj v rámci celej Európskej únie v treťom kvartáli tohto roka oproti predošlému štvrťroku stúpla na 1,7 percenta z úrovne 1,6 percenta, ale znížila sa v porovnaní s tretím kvartálom vlaňajška, keď bola 2,2 percenta.

15.12.2020 12:17
práca, robotníci, stroj Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Na Slovensku sa miera voľných pracovných miest počas júla až septembra medzikvartálne nezmenila a zostala na úrovni 0,8 percenta, čo bol pokles oproti tretiemu štvrťroku minulého roka, keď bola jedno percento. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, mali v treťom kvartáli 2020 najvyššiu mieru voľných pracovných miest Česko (5,3 %) a Belgicko (3,3 %) a najnižšiu Grécko (0,5 %) a Poľsko a Portugalsko (zhodne 0,7 %). Medziročne miera voľných pracovných miest klesla v 24 štátoch EÚ. Najvýraznejší pokles bol v Nemecku, a to o jeden percentuálny bod.

Nasledovali Česko (pokles o 0,9 percentu­álneho bodu) a Lotyšsko (pokles o 0,8 percentu­álneho bodu). V Bulharsku a Francúzsku miera voľných pracovných miest medziročne stúpla zhodne o 0,1 percentu­álneho bodu a v Litve sa nezmenila.

Miera voľných pracovných miest je definovaná ako percentuálny pomer počtu voľných pracovných miest k celkovému počtu obsadených pracovných miest a miest, ktoré chcú zamestnávatelia obsadiť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Slovensko #pracovné miesta #voľné pracovné miesta