Hrozia v Británii panické nákupy? Ľudia sa boja brexitu bez dohody

Pobrexitové rokovania medzi Európskou úniou (EÚ) a Veľkou Britániou o tom, ako budú od januára budúceho roka vyzerať obchodné vzťahy skončili zatiaľ bez výsledku. Tento stav znervózňuje najmä obyvateľov Británie, ktorí sa obávajú nedostatku tovarov z EÚ. K napätým vzťahom prispievajú aj vyjadrenia britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý varoval pred brexitom bez dohody.

15.12.2020 11:42
debata (1)

Pred koncom roka tak na ostrovnom štáte hrozí masívne predzásobovanie, upozornil na to český portál iDnes.cz. Situáciu sa snaží upokojiť britské obchodné združenie BRC, ktoré uviedlo, že obchodné reťazce mali na vytvorenie zásob dostatok času a jeho nedostatku sa netreba obávať. Rokovania bez výsledku však môžu skomplikovať britským firmám prípravu na budúci rok.

Ako uviedla riaditeľka britského obchodného združenia BRC Helen Dickinsonová pre BBC, maloobchodné prevádzky robia „všetko, čo je v ich silách, aby sa na nový rok dostatočne pripravili“. Podľa jej slov už navyšujú zásoby plechoviek, toaletných papierov a ďalších výrobkov s dlhodobou trvanlivosťou. „Briti sa nemusia báť, tovaru bude dostatok,“ uviedla Dickinsonová.

S panickým nakupovaním už majú britské obchodné združenie skúsenosti z jari tohto roka, kedy vypukla pandémia nového koronavírusu. Vo veľkom sa vtedy nakupovali cestoviny, trvanlivé mlieko či toaletný papier. „Rozhodne nie je potrebné, aby britská verejnosť nakupovala viac potravín ako zvyčajne,“ upozornila Dickinsonová s tým, že brexit bez dohody bude mať dopad skôr na výrobky, ktoré sa nedajú dlhodobo skladovať. Tam patrí napríklad zelenina či ovocie.

Kvôli pandemickým nákupom museli britské obchody ešte na jar tohto roka zaviesť aj denné limity na predaj vybraného a nedostatočného tovaru. Tie sa osvedčili a môžu byť zavedené aj teraz. Britský premiér už svojich krajanov vyzval, aby sa pripravili na brexit, ktorý môže skončiť bez vzájomnej obchodnej dohody. Rokovania však stále prebiehajú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #obchodná dohoda #Brexit