Majiteľka cestovnej kancelárie: Vo februári a v marci sa dovolenky rozbehnú

O aktuálnej situácii v cestovnom ruchu a dovolenkovej sezóne 2021 sa denník Pravda rozprával s majiteľkou bratislavskej cestovnej kancelárie Saffari Katarínou Kotrbancovou.

14.12.2020 18:00
debata (11)

Ako to vyzerá s cestovným ruchom?

Situácia je zlá. Cestovné kancelárie roky vytvárali produkt a zo dňa na deň sa všetko zastavilo. Ľudia prestali cestovať. Boja sa. Cestovné kancelárie a aj celý cestovný ruch sa topí v strate. Netreba zabudnúť, že cestovný ruch prispieva každý rok do štátneho rozpočtu a podieľa sa aj na hrubom domácom produkte. Treba si uvedomiť, že cestovné kancelárie vytvárajú ponuky zájazdov už rok dopredu. Nikto neočakával čo sa stane v roku 2020 nakoľko zájazdy sa plánovali už v roku 2019. A zo dňa na deň sa všetko zmenilo. Začali sme stop v marci a nastúpime až ako poslední.

Ako je na tom vaša cestovka?

Za tridsať rokov som takúto situáciu nezažila. Prešli sme krízou no po prvý krát a potýkame s ničotou a beznádejou. Nedovolím si viniť však nikoho, no musíme situáciu riešiť. Tržby nám v tomto roku padli medziročne o 98 percent. Za celý tento rok iba pár klientov využilo naše služby. Dúfam, že v budúcom roku sa to zmení a vráti do zelených čísel.

Chystáte už zájazdy na leto 2021?

Máme už potvrdený charter na letnú sezónu. Lietať chcem ako po minulé roky, na palube budú len naši klienti. Pandémiu pokoríme vtedy, keď sa prestaneme báť. Sloboda sa vráti popri našej zodpovednosti. Situáciu nechcem zľahčovať, no ľudia sú už unavení z každodenných informácií, ktoré sú často zmätočné.

Ponúkate už aj first minute zájazdy?

Pripravili sme vianočnú akciu, no zatiaľ nespúšťajte reklamu, ešte chceme počkať. Je teraz zbytočné nakupovať dovolenky v predstihu. Mnohí klienti sa informujú. Verím, že vo februári v marci bude väčší záujem o kúpu zájazdov. Február bude podľa mňa prelomový mesiac. Letnú sezónu odštartujeme a ľudia začnú lietať a cestovať. Situácia sa postupne vráti do bežných koľají, predsa len na pláži pri mori je nám všetkým lepšie.

Majú ľudia záujem o cestovanie?

Záujem je, každý však čaká čo bude. Ľudia si dnes vyberajú destinácie, ktoré majú nízke riziko nákazy koronavírusom. To bude dôležitá informácia aj pre našich klientov, že na ostrove Thassos doteraz nebola nákaza vírusom a patrí medzi nedoktnuté časti v Grécku.

Čo letí?

Ľudia sú opatrní. Tí čo sa neboja cestovať si vyberajú najmä Arabské emiráty či exotické ostrovy. Letecká doprava je jednou z najbezpečnejších foriem dopravy momentálne. Vzduch sa v lietadle pravidelne cirkuluje, sú tam špeciálne filtre.

Využili ste aj pomoc zo štátu? Akú?

Požiadala som o dotáciu na nájomné. Tento sektor sa borí z pandémiou už deväť mesiacov, problém je, že o pomoc môžete žiadať len za určitý čas teda na nájomné, pritom cestovný ruch je stopnutý úplne. Nezostalo mi tak nič iné ako začať aj s niečím iným, aby sme prežili. Začala som preto dovážať produkty z gréckeho ostrova Thasos. Extra panennský olivový olej, borovicový med, olivy Throumpa, bylinky. Ide práve o drobnosti, čo si ľudia bežne dovezú z dovolenky. Pomáha mi to prežiť, zarobím však maximálne na základnú prevádzku kancelárie, o zisku niet ani slychu. Snažím sa rozvinúť práve toto podnikanie.

Ako vnímate štátnu pomoc pre cestovný ruch a cestovné kancelárie?

Dúfala som, že pomoc bude odborná a rýchla. V porovnaní s inými krajinami je Slovensko, čo sa týka pomoci pre cestovný ruch, na tom úplne zle. Sme vo fáze čakania a prispôsobovania. Jediné čo vieme je to, že nejaká pomoc sa pripravuje, no nič konkrétne zatiaľ nevieme. Po 10 mesiacoch.

Budete žiadať tiež?

O pomoc sa budem uchádzať. Celý náš segment sa bude uchádzať o pomoc. Sama verím, že zmena príde a trh sa opäť otvorí. Avšak neviem dodnes ako sa bude o pomoc žiadať v akej výške bude a posledné či nám to aspoň trochu pomôže vykryť straty.

Na jar dostali mnohé cestovné kancelárie do ťažkostí vďaka žiadosti o vrátenie peňazí za zájazdy. Ako to bolo u vás?

Väčšina klientov, ktorí mali kúpené zájazdy si ich presunuli na budúci rok. Boli to najmä stáli klienti. Vrátiť peniaze chceli skôr noví klienti. Ostatní čo mali zaplatené zálohy si presunuli svoje dovolenky taktiež na budúci rok. Naši klienti nás poznajú od roku 1991 a mame dobré vzťahy. Uvedomujú si, že pri objednaní zájazdu aj my objednávame čiže zálohujeme ich zájazd. Treba si uvedomiť, že cestovná kancelária zabezpečuje celý priebeh dovolenky. Ide o organizovanú skupinu ľudí, ktorí sa podieľajú na organizácii a zážitkoch.

Aká bola tohtoročná letná sezóna?

Špecializujeme sa ako CK najmä na Grécke ostrovy. Na ostrove Thasos do dnešného dňa nebol potvrdení žiadna nákaza koronavírusom. Samozrejme tam prebiehajú vážne hygienické opatrenia. Pri príchode vyžadujú negatívne testy a majú dokonalú aplikáciu. Keďže som s dcerou išla v lete práve na Thassos, tohoročné leto mi pripomenulo časy, keď som bola v Grécku prvýkrát pred 30 rokmi. Ľudí tam bolo minimálne, asi desať percent oproti minulým rokom. Pláže boli prázdne. Na jednej strane to bolo užasne na druhej bolo to smutné. Gréci v tomto roku mali v sebe veľkú pokoru. Vydržali a počkajú, ľudia im však chýbali no mali čas aspoň modernizovať. Keď sa pozrieme na preplnené leto v Tatrách, tak na plážach bolo úplne prázdno. Gréci majú prepad v cestovnom ruchu až o 90 percent. Preto aj niektorí naši klienti sa nenechali odradiť a v lete cestovali na Thasos. Zo súkromia boli ľudia nadšení.

Zmenili sa ceny zájazdov počas pandémie? Boli lacnejšie či drahšie?

V auguste ceny zájazdov boli o čosi nižšie v porovnaní s inými rokmi. Avšak ďalší prepad cien neočakávam.

Katarína Kotrbancová(47). Od roku 1991 podniká v cestovnom ruchu a vlastní cestovnú kanceláriu Saffari. Špecializuje sa najmä na grécky ostrov Thasos.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovná kancelária #cestovný ruch