Maloobchodníci prosia o pomoc: Ak vláda nič neurobí, budeme musieť zavrieť

Maloobchodníci melú z posledného a blížiace sa zatvorenie prevádzok bude pre mnohých znamenať výpadok aj viac ako 40% decembrových tržieb. Ak im vláda nepomôže, nezostane im nič iné, len zavrieť.

14.12.2020 12:25
debata (5)

"Robili sme všetko pre to, aby naše prevádzky boli otvorené, dodržiavali sme opatrenia aj nad rámec vyhlášok a nariadení a snažili sme sa zabrániť zatvoreniu, napriek tomu sme prehrali,“ tvrdí Daniel Krakovský, predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov.

Už počas prvej vlny maloobchodníci počúvali, že sú len 2% HDP a teda nie je podstatné, či budú alebo nebudú mať otvorené, pretože zdravie obyvateľov je prednejšie. Podľa Krakovského je teda nepochopiteľné, prečo je teda pre vládu a jednotlivých ministrov problém vyčleniť tieto 2% HDP na podporu maloobchodu – 100% preplácanie mzdy zamestnancov, nájmy počas celého obdobia obmedzení, na sezónne zásoby a iné fixné náklady.

„Ak ich môžeme na jednu stranu obmedzovať a oni celý rok trpezlivo znášajú všetky obmedzenia a tvrdíme, že táto suma nie je vysoká, tak si myslíme, že najmenej, čo môžeme spraviť, ich touto sumou podporiť,“ dodáva Krakovský. Podľa rebríčka najväčšiu podporu na zamestnancov čerpali veľké automobilky a firmy, ktoré prakticky neboli zatvorené. Vo finále sa tak podľa Krakovského na priamu podporu maloobchodu dostali v porovnaní s ostatnými krajinami iba minimálne sumy.

Ak nepríde pomoc počas vianočného obdobia, mnohý po Novom roku zavrú aj s nevyplatenými dlhmi. „Mnohé rodiny tak zostanú bez príjmu a na pleciach úradov práce. Veríme a dávame vláde poslednú šancu, aby naozaj začala komunikovať s obchodníkmi a gastroprevádzkami a vypočula si, čo im pomôže, a tak aj konala,“ dodáva Krakovský.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #pomoc #maloobchod #koronakríza