Firmy si trochu vydýchnu. Krajniak im posúva odvody

Záchrana v poslednej chvíli? Firmám a živnostníkom sa po novom posúva splatnosť odložených sociálnych odvodov z konca tohto roka na koniec júna v budúcom roku. Hovorí o tom v pondelok schválené nariadenie vlády. To na rokovanie narýchlo predložil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Do nariadenia sa mu podarilo pretlačiť aj ďalší odklad poistného za december.

14.12.2020 11:52 , aktualizované: 17:34
Milan Krajniak Foto: ,
Milan Krajniak
debata (2)

Podnikatelia tak musia do leta nájsť peniaze z nezaplatených odvodov za marec, máj, jún a júl. To isté platí aj za odložené poistné za december, ak oň požiadajú. Podľa Krajniaka situácia na trhu práce odzrkadľuje nepriaznivý vývoj pandemickej situácie. Niektoré firmy a podnikatelia preto nebudú môcť splácať odvody, ktoré si odložili ešte počas prvej vlny pandémie.

„Chceme pomôcť zamestnávateľom a živnostníkom, aby sme ich odľahčili,“ uviedol Krajniak. Bez ich zaplatenia navyše zamestnávateľom hrozí, že nebudú môcť čerpať dotácie z Prvej pomoci plus. Nárok na peniaze od štátu majú totiž len žiadatelia, ktorí nemusia mať síce zaplatené odložené poistné, no už majú dohodnutý splátkový kalendár so Sociálnou poisťovňou.

Pri dohodnutých splátkach však platí, že dlžné sumy sú počas splácania oslobodené od úrokov. Minister práce k nariadeniu dodal, že ďalší odklad zároveň firmy a živnostníkov uisťuje v tom, že budú môcť aj naďalej čerpať štátnu pomoc. Tá môže v najbližších mesiacoch zbrzdiť aj prepúšťanie.

Odvody? Aj tisícky eur

Pre mnohé firmy totiž odvody predstavujú vysoké sumy. „Splatnosť za zamestnávateľa sa predĺži, čím získajú určitý finančný vankúš a peniaze môžu zatiaľ použiť na iné veci,“ upozorňujú odborníci z firmy Opýtaj sa účtovníka. Podľa nich v každom prípade nejde o drobné sumy, tieto sumy sa môžu pohybovať od niekoľkých stovák, až po tisíce eur.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) upozorňuje na to, že väčšina podnikateľov sa ešte nespamätala z prvej či druhej vlny pandémie, majú vyčerpané finančné rezervy a vzhľadom na obmedzené prevádzky majú stále nedostatočné tržby na pokrytie svojich záväzkov.

„Odklad splátok na jednej strane oceňujeme, však na strane druhej problém sa len presunie na neskôr,“ upozorňuje hovorkyňa AZZZ Miriam Filová. Dodala, že ak nebude pre firmy a podnikateľov podpora zo strany štátu adekvátna, tak množstvo prevádzok už neotvorí.

„Dlhodobo upozorňujeme, že je dôležité mať nastavené adekvátne kompenzačné mechanizmy, inak bude viacero firiem ohrozené krachom,“ dodala Filová. Ako však upozornila generálna sekretárka Slovenského živnostenského zväzu (SZZ) Miriam Bellušová uzatváranie splátkových kalendárov bude naďalej potrebné.

„Pre zníženie alebo úplný výpadok príjmov z podnikania nie sú živnostníci finančne schopní zaplatiť odvody za štyri mesiace jednorazovo,“ tvrdí Bellušová. Živnostníci tak vo všeobecnosti neočakávajú ani v júni budúceho roka také výrazné zlepšenie príjmov, aby dokázali odvody doplatiť jednorazovo.

Keďže sa zrejme opäť budú sprísňovať opatrenia a zatvárať prevádzky, podľa Bellušovej by živnostníci uvítali za december úplné odpustenie sociálnych odvodov. Bola by to účinnejšia pomoc ako odklady, lebo tie vytvárajú dodatočný tlak na cash flow, dodala.

Nebude to lacné

Nariadenie vlády však bude mať negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy. „Posunom lehoty splatnosti poistného z pôvodného termínu predpokladáme, že v roku 2020 nebude uhradená suma poistného vo výške 40,4 milióna eur,“ napísal Krajniakov rezort v doložke vplyvov. Táto suma má byť uhradená v budúcom roku.

Ministerstvo práce predpokladá, že odklad splatnosti poistného z pôvodného termínu v decembri na budúcoročný jún sa bude týkať zhruba 7 300 zamestná­vateľov a 4 500 živnostníkov. Ďalšiu dieru v rozpočte spraví odklad odvodov za december.

Podľa ministerstva práce sa však na ročnej báze očakáva neutrálny vplyv, keďže sociálne poistenie za tohtoročný december sa platí až v januári 2021. O ďalší odklad za december sa môže odhadom prihlásiť približne 1 400 živnostníkov a ďalších 1 500 väčších firiem.

Priemerná suma odloženého poistného za december v prípade živnostníkov necelých 170 eur, v prípade zamestnávateľov to je takmer 7 000 eur. Rezort práce preto za posledný mesiac v roku očakáva výpadok v Sociálnej poisťovni vo výške zhruba 10,7 milióna eur.

Ako sa bude meniť odklad splatenia poistného

  • Odklad sa týka splatenia sociálnych odvodov za mesiace marec, máj, jún a júl 2020.
  • Splatnosť odvodov pre živnostníkov a firmy sa posúva z 31. decembra 2020 na 30. jún 2021.
  • Ďalší odklad sociálnych odvodov bude možný aj za mesiac december 2020 so splatnosťou do 30. júna 2021.
  • Žiadosť o ďalší odklad môžu podať vtedy, ak im klesol čistý obrat alebo príjmy z podnikania o 40 percent a viac.
  • Odklad platenia sa týka aj príspevkov do II. a III. piliera, ktoré sa povinne platia za zamestnanca v rizikovom povolaní kategórie 3 alebo 4.
  • Odklad splatnosti sa podľa odhadov rezortu práce bude týkať zhruba 7 300 zamestná­vateľov a 4 500 živnostníkov.
  • Podľa odhadu sa o ďalší odklad za december môže prihlásiť približne 1 400 živnostníkov a ďalších 1 500 väčších firiem.
  • Sociálne odvody za apríl 2020 štát firmám aj živnostníkom odpustil.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #sociálne poistenie #sociálne odvody #pandémia