Tvrdý brexit prinesie zmeny: Drahšie autá a cestovanie do Británie len s pasom

Zavedenie ciel a obmedzení na hraniciach, komplikácie pre automobilky, ako aj oslabenie libry. To všetko sa môže stať v prípade, ak do konca roka nenájdu Brusel a Londýn spoločnú reč v otázke pobrexitovej obchodnej dohody.

14.12.2020 08:00
Ursula von der Leyenová Foto:
Na snímke predsedkyňa Európskej komisie Ursula von der Leyenová.
debata (26)

Začiatkom januára sa skončí prechodné obdobie, počas ktorého sa Veľká Británia ešte stále riadila pravidlami únie. Oficiálne tak opúšťa jednotný trh i colnú úniu. Jej tvrdý odchod môže mať nemalé ekonomické dôsledky aj pre Slovensko. A to nielen v prípade podnikateľov a firiem, no tiež bežných obyvateľov.

"Od úrovne vzájomných dohôd bude závisieť to, k akému výraznému obmedzeniu medzinárodného obchodu dôjde a ako to naruší podnikateľské prostredie,“ hovorí Jana Glasová, analytička Poštovej banky. Slovenska sa však celá situácia dotkne hlavne nepriamo, dodáva. Export našich výrobkov do Spojeného kráľovstva sa na celkovom exporte podieľa len zhruba štyrmi percentami. Dovoz britských produktov na náš trh predstavuje približne 1,5 percenta. Medzinárodný obchod s odchádzajúcim členom únie tak v našom prípade podľa analytičky nie je výrazný. Dotknúť sa nás môže skôr dosah brexitu na našich hlavných obchodných partnerov – Nemecko a Francúzsko, upozorňuje Glasová.

Brexit? Závisí od toho, aký bude

Podľa odhadu Inštitútu finančnej politiky pri rezorte financií sa v dlhodobom horizonte dá hovoriť o spomalení ekonomiky pre brexit o približne jedno percento hrubého domáceho produktu. "Ide o kumulatívne vplyvy v dlhšom časovom horizonte, ktoré vychádzajú z priamych i nepriamych obchodných väzieb,“ dodáva rezort komunikácie ministerstva.

Je Slovensko na nevyhnutné zmeny pripravené? Rezort financií tvrdí, že áno. "V tejto súvislosti sa pravidelne zúčastňujeme medzirezortných koordinačných skupín na rôznych úrovniach, ktoré sa konajú na pôde ministerstva zahraničných vecí,“ hovorí odbor komunikácie rezortu. Minulý pondelok, 7. decembra, sa konalo jedno takéto stretnutie na úrovni štátnych tajomníkov. "Tu sa okrem iného diskutovalo aj o pripravenosti Slovenska a jednotlivých rezortov na oba scenáre brexitu,“ dodáva odbor komunikácie ministerstva financií.

V prípade odchodu bez dohody sa totiž Británia pre úniu stane treťou krajinou a v rámci obchodu by medzi oboma stranami začali platiť štandardné pravidlá Svetovej obchodnej organizácie prijaté v roku 1995. Tie sa podľa tlačového odboru rezortu financií budú týkať hlavne daňovej a colnej politiky, čo si vyžiada aj úpravu legislatívy.

Vyššie ceny, pomalší obchod

Čo by to znamenalo v praxi? Zvýšenie cien a spomalenie toku tovarov. Najväčšou vývoznou kategóriou Británie sú automobily. "Na ich dovoz do únie sa budú uplatňovať clá vo výške desiatich percent,“ hovorí Peter Garnry, analytik Saxo Bank. Zavedenie ciel a kontrol na hraniciach, vrátane súvisiacich administratívnych a logistických prekážok, by do istej miery mohlo spomaliť import a export tovarov aj na Slovensku. A to hlavne pokiaľ ide o televízne prijímače, automobilové časti a súčiastky, strojárenské výrobky a v neposlednom rade tiež automobily. Práve tie sú aj pre nás najdôležitejším priemyselným a exportným odvetvím.

Aj preto sa ministerstvo hospodárstva snaží prípadné otázky podnikateľov vyriešiť už teraz. Na webovej stránke rezortu bola vytvorená informačná platforma, ktorá poskytuje aktuálne informácie týkajúce sa obchodu s tovarom a službami. Rovnako podľa tlačového odboru ministerstva existuje e-mailová adresa, na ktorú záujemcovia môžu posielať konkrétne otázky. Doteraz sa však podľa rezortu situácia nejaví ako komplikovaná. "Väčšina slovenských exportérov zrejme nevníma brexit ako najpálčivejší problém svojho podnikania. Dotknuté firmy sa na odchod pripravujú dlhodobejšie, a to často aj s pomocou vlastných zástupcov priamo v Británii,“ dodáva ministerstvo hospodárstva.

Bez dokladov ani na krok

Prípadný tvrdý brexit sa však dotkne aj tých, ktorí by od januára chceli do Británie odísť za prácou. "Ak k dohode o budúcich vzťahoch nedôjde, pre tieto osoby nebude fungovať mechanizmus ochrany práv na dávky, ktoré sú koordinované nariadeniami únie,“ vysvetľuje hovorkyňa ministerstva práce Veronika Pazičová. Na rozdiel od ľudí, ktorí sa do Spojeného kráľovstva dostali pred koncom prechodného obdobia – do konca decembra – sa na nich totiž nebudú uplatňovať pravidlá Dohody o vystúpení. Tie obyvateľom únie garantujú zachovanie práv v oblasti pobytu, prístupu na pracovný trh a práv v oblasti sociálneho zabezpečenia. A to aj po skončení prechodného obdobia. Musia sa však včas registrovať do pobytovej schémy, takzvanej EU Settlement Scheme, ktorá im garantuje právo pobytu.

Obmedzenia však budú podľa Finančnej správy platiť aj pre osoby, ktoré pocestujú do Spojeného kráľovstva z únie a späť v rámci turistického styku. Čakajú ich rovnaké kontroly ako pri cestách do alebo z tretích krajín, ako napríklad USA či Ukrajina. Obmedzené bude aj množstvo tovaru, ktoré so sebou budú môcť priniesť bez zaplatenia nutného cla, DPH a spotrebnej dane. S obmedzeniami treba počítať aj pri zasielaní tovaru prostredníctvom poštových alebo kuriérnych prepravcov. A to najmä v prípade tabakových a alkoholických nápojov, ktoré nebude možné do únie doviezť bez toho, aby bolo nutné zaplatiť dovozné clo, daň z pridanej hodnoty (DPH) a spotrebnú daň. "Cestujúci zo Spojeného kráľovstva budú mať pri odchode z únie nárok na vrátenie DPH,“ upozorňuje Finančná správa.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #clo #tvrdý brexit #cestovné doklady