5 správ alebo ako sa Sulík postavil premiérovi, reštaurácie sa vzpriečili a Krajniak ticho menil penzie

Tento týždeň bol veru viac ako turbulentný. Zdá sa, že nielen že skončilo aké-také prímerie medzi premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS), ale i dobré mravy. Ako inak si vysvetliť manévre ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina)?

13.12.2020 11:00
debata (7)

Ten si totiž postavil hlavu a svoje nápady – menovite toľko kritizovaný rodičovský bonus a individuálny strop, dostal do legislatívy cez novelu ústavy ako pozmeňovací návrh. Apropo samotná Krajniakova reforma dôchodkového systému – ako inak ústavná, si v pripomienkovom konaní neviedla zrovna najlepšie. Jeho návrh si vyslúžil spŕšku kritiky.

Sulík sa však nečinil len v odpovediach na vyhlásenia premiéra, ale ukázal aj Kilečko 2. je v ňom 469 opatrení – od zrušenia záchodov pre zamestnancov, až po vyslovené nadbiehanie firmám.

Zmätky tento týždeň vyrobili aj reštaurácie a fitnescentrá, ktoré sa rozhodli napriek opatreniam otvoriť. Skončilo to neslávne – od piatku sú zavreté už aj terasy, podnikom tak zostala len donáška.

Toto je výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

1. Otvorené! Alebo aj nie

Koniec trpezlivosti. V utorok sa niektoré reštaurácie i fitnescentrá vzbúrili a napriek platným opatreniam vpustili ľudí do vnútra. Celkovo ich boli stovky. Nie však všetky, tie združené v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska opatrenia dodržali.

Odpoveď kompetentných nenechala na seba dlho čakať. Výsledkom je sprísnenie platných opatrení a od piatku zatvorené terasy.

2. Nepodarené, nejasné. Prerobiť!

Tento týždeň sa neveľmi darilo aj ministrovi práce Milanovi Krajniakovi. Jeho vo veľkom ohlásený návrh ústavného zákona o starobnom dôchodkovom systéme dostal riadne do tela. V pripomienkovom konaní si vyslúžil viac ako 500 pripomienok, z toho 328 zásadných. Najviac kritiky zožal od kolegov z vlády a štátnych inštitúcií. Kritikou nešetrili ani zamestnávateľské zväzy. Nepozdáva sa im nielen individuálny dôchodkový strop, no i rodičovský bonus.

Tieto dve srdcovky však minister práce presadil okľukou – cez novelu ústavy. Tú v stredu odklepol parlament.

3. Od záchodov k skladovaniu syra

Vo štvrtok nechal o výsledku práce svojho rezortu počuť minister hospodárstva Richard Sulík. A na stole je druhý protibyrokratický balík. Dostali sa doň nielen takpovediac kozmetické úpravy ako napríklad zníženie frekvencie povinného umývania okien v prevádzkach či špeciálna toaleta len pre zamestnancov, ale i sporné návrhy. A to je nielen zásah do cenotvorby v obchode, ale i do stupňov náročnosti práce.

Hovoriť o tom, že na stole je zvada s odborármi i farmármi ani netreba. Uvidíme či návrhy prejdú cez jednotlivé rezorty, alebo sa kdesi zaseknú. Na ministerstve už teraz rátajú s tým, že niektoré návrhy padnú za obeť. Presadiť by z 469 bodov chceli minimálne 200.

4. Ekológovia jasajú, priemysel už menej

Čistejší vzduch, lepšia voda, krajší svet… Emisie skleníkových plynov do roku 2030 musia klesnúť o 55 percent. Brusel chce z Európy zeleného lídra. Pôvodne sa hovorilo o ešte ambicióznejších cieľoch. Európsky parlament navrhoval navýšenie na minimálne 60 percent. V hre však bolo aj 65. Dohodla padla až v piatok skoro ráno, všetko brzdil odpor Poľska a Česka.

Zvady rozpútali zelené ciele ja na Slovensku. Ako inak sporili sa Matovič so Sulíkom. Kým prvý videl Slovensko ako ekologickú oázu, druhý pripomínal, že náš priemysel to položí.

5. Trucpodnik a iné Sulíkove radosti

Tento týždeň v súboji o čítanosť jednoznačne kraľoval slovenskému internetu minister hospodárstva Richard Sulík. Denníku Pravda porozprával nielen to, kto stojí za toľko kritizovanou podmienkou súhlasu prenajímateľa pri dotácii na nájmy, ale i čo spravia príliš ambiciózne emisné ciele s cenami či ako to bolo s miliardovou investíciou VW.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #Richard Sulík #Igor Matovič #pandémia #Milan Krajniak #Kilečko 2