Najsilnejším obdobím v leteckej doprave v zime sú Vianoce a Nový rok

Vianočné a novoročné dni sú v zimnej sezóne v leteckej doprave najsilnejším obdobím. Cestujúci sa totiž vracajú zo zahraničia na sviatky domov, alebo naopak, odlietajú za blízkymi do zahraničia. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Ševčíková.

12.12.2020 11:17
debata (1)

Priblížila, že v minuloročnej zimnej sezóne najviac cestujúcich využívalo pravidelné lety do alebo z destinácií Londýn, Moskva, Kyjev a Dublin. „Počas tohtoročnej zimnej sezóny leteckí dopravcovia z dôvodu epidemickej situácie zredukovali počet pravidelných letov a ich frekvencie,“ skonštatovala. Počas zimného letového poriadku tak mohli cestujúci od polovice novembra do polovice decembra využiť z Bratislavy len pravidelné lety dopravcu Ryanair do destinácie Londýn-Stansted a z Londýna do Bratislavy, a to dvakrát týždenne.

Viac letov je naplánovaných vo vianočnom a novoročnom období, ktoré býva v zimnej sezóne najsilnejším obdobím v leteckej doprave. Po 17. decembri tak dopravca Ryanair opäť obnoví aj lety z Manchesteru a od 18. decembra aj z Dublinu do Bratislavy. Dopravca Wizz Air má po 18. decembri naplánované lety z destinácií Londýn-Luton, jeden let už 11. decembra, Kyjev-Žuljany a Ľvov (len vo vianočnom a novoročnom období) a z nich do Bratislavy. Od 18. decembra sú v pláne aj pravidelné lety dopravcu Air Cairo do Hurghady v Egypte s frekvenciou raz týždenne. Ševčíková podotkla, že zimný letový poriadok platí na letisku od zmeny času, od 25. októbra 2020, do ďalšej zmeny času, do 27. marca 2021.

Zároveň dodala, že stále platí zákaz vstupu cudzincov do Ruska, čo neumožňuje dopravcom realizovať plánované lety z Bratislavy do Moskvy či Petrohradu. Rovnako podľa jej slov stále platí zákaz vstupu osôb z tretích krajín na Slovensko za účelom turizmu, čo obmedzilo plánované lety z ďalších destinácií, okrem Ruska tiež Dubaj, Skopje a iné. "Zákaz vstupu osôb z tretích krajín na Slovensko za účelom turizmu limituje aj plánované lety z Ukrajiny.

Ukrajinský dopravca SkyUp Airlines, ktorý plánoval v zime ako nový dopravca začať lietať do Bratislavy a spustiť nové pravidelné linky z Kyjeva-Boryspiľu do Bratislavy, tak presunul svoje plány na jar a letnú sezónu a plánuje v budúcom roku okrem Kyjeva prevádzkovať aj lety do Ľvova a Charkova," poznamenala hovorkyňa.

Súčasne poukázala na to, že záujem cestujúcich o lety je nižší aj z dôvodu povinnej domácej karantény po prílete do zahraničia, či po prílete na Slovensko z tzv. rizikových krajín. „Dopravcovia tak presunuli svoje plány letov na letný letový poriadok, ktorý začne platiť na prelome marca a apríla 2021,“ doplnila.

Bratislavské letisko spolu za celý rok 2020 očakáva približne 400.000 cestu­júcich. V rokoch 2018 aj 2019 pritom letisko vybavilo spolu na príletoch a odletoch takmer 2,3 milióna cestujúcich.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #letisko #let