Harbuľák: Hotely a lyžiarske strediská začali s prípravou na testovanie

O aktuálnom dianí v cestovnom ruchu a gastrosektore sa rozprával denník Pravda s generálnym manažérom Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marekom Harbuľákom.

11.12.2020 19:01
debata (5)

Čo spraví zatvorenie terás s reštauráciami?

Mnohé reštaurácie zatvorením terás stratili poslednú možnosť príjmu. Bude to znamenať zatváranie podnikov a prepúšťanie.

Aký máte názor na gastropodniky, ktoré nerešpektovali vyhlášku Úradu verejného zdravotníctva a otvorili svoje prevádzky?

Takýto postup neschvaľujeme. Sme za dodržiavanie predpisov a opatrení. Na druhej strane chápeme dôvody a zúfalosť vyplývajúcu z toho, že pomoc pre gastropodniky nie je – z dôvodu obrovského prepadu v tržbách – dostatočná.

Upozorňovali ste nejako svojich členov, aby to nerobili?

O stanovisku sme informovali našich členov. Spätná väzba, ktorú sme od nich dostali, schvaľovala naše stanovisko. Postavili sa na stranu tých, ktorí dodržujú pravidlá a opatrenia.

Zatvoria teraz?

Mnohí nebudú mať inú možnosť predaja, a tak zatvoria. Ostane malá časť prevádzok, ktoré budú predávať cez okienko, napríklad drive in alebo fast foody alebo robiť rozvozy.

Koľko podnikov vďaka pandémii muselo ukončiť svoju činnosť? Môžeme čakať ďalšiu vlnu prepúšťania?

Prehľad o počte ukončených činností gastroprevádzok nemáme. Ďalšie prepúšťanie však bude určite pokračovať.

Prečo môžu byť lyžiarske strediská otvorené a reštaurácie nie?

Kým nebude schválený plán, to znamená nejaká forma semaforu alebo COVID automatu, podľa ktorého by sa prijímali či uvoľňovali prijaté opatrenia, tak to bude závisieť od politického rozhodnutia vlády či Ústredného krízového štábu. Za Asociáciu hotelov a reštaurácií Slovenska vám však môžem povedať, že sa rovnako snažíme presadiť opatrenia, ktoré by umožnili fungovanie reštaurácií ako aj iných služieb v ubytovacích zariadeniach. Pohľad odborníkov je však taký, že konzumácia v interiéri je rizikovejšia z pohľadu možnej nákazy ako pohyb v exteriéri lyžiarskych stredísk.

Myslíte si, že ľudia budú mať záujem o zimné pobyty v hoteloch?

Dopyt nie je ani zďaleka taký ako po minulé roky. Je to do značnej miery spôsobené absenciou opatrení a plánu, ktorý som už spomenul. Ľudia majú skúsenosť s neustále sa meniacimi pravidlami, a preto si prestali plánovať svoje dovolenky.

Pomôže nové nariadenie ubytovacím zariadeniam vykryť straty?

Pomôže to prežiť zimné mesiace. Treba však zdôrazniť, že tieto opatrenia nijako nepomôžu hotelom v mestách.

Viete o hoteloch či strediskách, čo budú samy testovať?

Viaceré hotely, ale aj lyžiarske strediská, začali s prípravou na testovanie. Treba však ujasniť ešte niekoľko vecí v súvislosti so zriadením mobilných odberových miest, respektíve či budú postačovať len testy bez certifikátu.

Nájdu sa aj také, čo neotvoria?

Nemám zatiaľ takéto informácie. V strediskách, ktoré zatiaľ neotvorili, je to predovšetkým o tom, že nemajú dostatok snehu, respektíve že ešte nie sú podmienky pre lyžovanie.

Aký dopad bude mať pandémia na cestovný ruch? O koľko sa prepadnú tržby v cestovnom ruchu tento rok?

Cestovný ruch je spolu s leteckým priemyslom najviac postihnutým odvetvím. Na Slovensku odhadujeme medziročný pokles tržieb približne na úrovni 50 percent.

Mnohé reštaurácie a hotely hovoria, že pomoc je slabá. Je to tak?

Môžem to potvrdiť. Vzhľadom na výšku poklesu tržieb, ktorý je výrazne vyšší ako v priemysle či obchode, je pri takomto poklese tržieb plošná pomoc nedostatočná. Inými slovami, podniky nedokážu zarobiť ani na polovicu nájmu či 20 % ceny práce, ktorú musia doplatiť zo svojich rezerv, ktoré už vyčerpali.

Prečo vláda koná na poslednú chvíľu v pomoci pre cestovný ruch, keď zoberieme do úvahy okolité štáty?

Tú otázku je potrebné smerovať na vládu. Mám pocit, že si neuvedomujú dopady a pozerajú sa na to iba z makroekonomického hľadiska. Často zisťujeme, že nerozumejú tomu, akú previazanosť má cestovný ruch na dodávateľov a iné odvetvia. Jednoducho povedané, podceňujú to.

Majú podniky záujem o plánovanú pomoc z dielne rezortu dopravy zo schémy pomoci pre cestovný ruch?

Táto pomoc je veľmi očakávaná. Potvrdzuje to aj vysoký počet otázok na ministerstvo, ale aj našich členov smerom k nám. Treba povedať, že rozhodovanie o tom, či pomôcť s nájmom, trvala strašne dlho. Niektorí nájomcovia sa dohodli s prenajímateľmi na lepších podmienkach skôr, ako prišla vláda s touto pomocou. Druhým dôvodom je zbytočné komplikovanie a potreba dohody s prenajímateľom. Registrujeme mnoho prípadov, kde jednoducho k dohode a zľave nedošlo. Preto sa táto pomoc nečerpala.

Bola by dobrá alternatíva, aby rekreačné poukazy preplácal štát? Prečo vzišlo z tohto návrhu?

V čase, keď sú výrazne obmedzené služby hotelov či iných služieb cestovného ruchu, bez akejkoľvek vízie a plánu na zlepšenie, je téma preplácania rekreačných poukazov nepodstatná. Dôležitá bude v čase, keď budeme môcť poskytovať služby našim hosťom.

Otázkou naďalej zostáva aj agentúra pre cestovný ruch, pomohla by táto inštitúcia v aktuálnej situácii?

Určite áno, aj keď priority zamestnávateľov a podnikateľov sú zamerané na iné, aktuálnejšie problémy, akým je prežitie nasledujúcich mesiacov. Ale z hľadiska prípravy a naštartovania agentúry treba začať konať okamžite. Potrvá nejaký čas, kým sa jej činnosť rozbehne a jej zriadenie v tomto čase by pomohlo cestovnému ruchu práve vtedy, keď už budeme môcť poskytovať služby a slobodnejšie cestovať.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #cestovný ruch #gastro #lyžovačky