Čaputová vetovala zrušenie obedov zadarmo. Navrhuje zvýšiť hranicu nároku na dotovanú stravu

Prezidentka Zuzana Čaputová vrátila v piatok do parlamentu zákon o dotáciách v pôsobnosti ministerstva práce. Práve doň sa dostalo zrušenie dotácie na stravu.

11.12.2020 16:20 , aktualizované: 17:00
debata (7)

Podľa prezidentky by totiž mohlo sitom pomoci prepadnúť až 47 000 detí v riziku chudoby. Zákon preto vetovala – aj s návrhom úpravy, ktorá zabezpečí, že tieto deti cez sieť neprepadnú. Denník Pravda o tom v piatok informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„Sú to deti, ktoré sú v riziku chudoby, hoci ich rodiny majú príjem vyšší ako hranica životného minima, ale súčasne je nedostatočný na to, aby si uplatnili zvýšený daňový bonus," vysvetlila Čaputová.

Priveľké sito

Podľa expertných odhadov Inštitútu finančnej politiky pri rezorte financií a Útvaru hodnoty za peniaze sa to týka až 47 000 detí, argumentovala Čaputová. Pomer medzi hranicou chudoby a životným minimom sa líši podľa veľkosti rodiny a najväčšia medzera je v prípade osamelého rodiča s jedným dieťaťom, dodala.

Postačí ak rodičia poberajú invalidný dôchodok, rodičovské či výživné, ktoré len o pár eur prevýšia hranicu životného minima. Tá je aj napriek júlovému zníženiu veľmi nízka. Životné minimum na dospelého človeka a dve nezaopatrené deti je po novom 410,99 eura. Stačí ak rodina túto sumu prekročí o pár centov, nárok mať nebude. A ak ide o osamelé matky na rodičovskej či materskej dovolenke, nebudú mať ani nárok ani na daňový bonus, keďže nepracujú.

Negatívny vplyv zrušenia dotácie priznáva vo svojom návrhu aj samotné ministerstvo. „Návrh zákona bude mať negatívny vplyv na hospodárenie domácností v dôsledku zvýšenia výdavkov na stravu, a to neposkytovaním plošnej dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom,“ píše v doložke sociálnych vplyvov. A to na domácnosti s predškolákmi či so žiakmi základných škôl, ktorí nepatria ani do jednej zo skupín, čo bude mať aj naďalej nárok na dotované obedy.

Vyššia hranica pre dotáciu

Podľa prezidentky by v dôsledku tejto novely vznikli tri kategórie detí. „Jedna, ktorá bude mať nárok na obedy zadarmo, druhá kategória detí, ktorých rodičia si budú môcť namiesto obedov zadarmo uplatniť daňový bonus a nevhodným nastavením kritérií v zákone by však vznikla aj tretia skupina detí, ktoré prepadnú medzi obe opatrenia,“ vysvetlila Čaputová.

Prezidentka sa preto rozhodla vrátiť zákon do parlamentu a ako spôsob nápravy tohto neželaného stavu navrhla upraviť kritérium, podľa ktorého sa rozšíri okruh detí, ktorým vznikne nárok na dotáciu. Prezidentka navrhuje príjmovú hranicu pre získanie dotácie na obed nastaviť minimálne na úroveň dvojnásobku životného minima, čím sa zabezpečí, že ani jedno dieťa neprepadne sitom tejto pomoci.

Nekonečný príbeh dotácie na stravu

Dotáciu má nahradiť má zvýšený daňový bonus a bezplatná doprava. Novelu o dotáciách z dielne ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) odklepla vláda ešte v októbri. Práve tá mala riešiť aj dotované školské obedy. Sporná časť z nej vtedy vypadla – zdalo sa, že v koalícii nie je o tomto bode jasná dohoda.

Koncom novembra riešil dotáciu na stravu aj parlamentný výbor pre sociálne veci. Žiadne obedy zadarmo sa nerušia, tvrdil po rokovaní minister práce. Hore má ísť aj dotácia a to na 1,30 eura. Teraz je to 1,20 eura. Zdá sa však, že to nie je celkom tak. Následne prešla novela parlamentom.

„Jediné čo sa mení je, že v priebehu leta prejdeme na ten model, že deti zo sociálne slabších rodín budú dostávať naďalej obedy zadarmo v naturáliách, teda sa bude pre nich variť,“ povedal vtedy Krajniak. Rovnako bezplatne sa budú stravovať aj deti, ktorých rodičia sú bez práce, dodal. Zadarmo budú variť aj na školách, kde je väčšina detí zo sociálne slabších rodín. Pracujúci rodičia majú dostávať zvýšený daňový bonus.

Obedy zadarmo zaviedla bývalá vláda. Dotované obedy začali v prvom polroku 2019 v škôlkach veľmi rozpačito. V minulom školskom roku sa pridali aj základné školy. Mnohé mesta a obce investovali státisíce eur do rekonštrukcií starých jedální alebo stavali nové. Väčšina nakupovala nové hrnce a zháňala kuchárky. Počet stravníkov v školských jedálňach narástol o štvrtinu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #životné minimum #chudoba #obedy zadarmo