Rezort dopravy nachystal finančnú injekciu pre cestovný ruch. Ako bude vyzerať?

Ministerstvo dopravy plánuje kompenzovať firmám a organizáciám v sektore cestovného ruchu straty na tržbách finančnou pomocou v celkovej hodnote 100 miliónov eur. Toto odvetvie patrí k najviac postihnutým koronakrízou.

15.12.2020 06:00
hory, zima, sneh, manželia, radosť Foto:
O štátnu pomoc môžu požiadať všetky subjekty domáceho cestovného ruchu, ktorým pre pandémiu nového koronavírusu klesli tržby o viac ako 40 percent.
debata (4)

Ako uviedla štátna tajomníčka ministerstva dopravy a výstavby Katarína Bruncková, pri získaní finančnej pomoci sa bude zohľadňovať princíp kompenzácie straty na tržbách v porovnaní s vlaňajškom. "Pripravované schémy budú jednoduché, podnikateľov pri predkladaní žiadostí o štátnu finančnú pomoc nechceme zaťažiť.“

Formuláre budú môcť záujemcovia vyplniť na webovej stránke Slovensko.sk. "Žiadosti vyhodnotíme, samozrejme, aj detailne skontrolujeme údaje a informácie, a schválené peniaze sa odošlú na účet žiadateľa,“ dodala K. Bruncková.

Pokles najmenej o 40 percent

Novelu zákona o podpore domáceho cestovného ruchu, ktorou sa vytvára rámec pre tvorbu schém štátnej pomoci a minimálnej pomoci pre sektor cestovného ruchu vo výške 100 miliónov eur, schválili poslanci v skrátenom legislatívnom konaní.

O štátnu pomoc môžu požiadať všetky subjekty domáceho cestovného ruchu, ktorým pre pandémiu nového koronavírusu klesli tržby o viac ako 40 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. V závislosti od poklesu tržieb by mala podpora od štátu dosiahnuť od 4 do 10 percent z minuloročných tržieb. O pomoc je možné žiadať spätne.

Do konca roka 10 miliónov

Štátna pomoc zahŕňa množstvo subjektov – cestovné kancelárie, agentúry, kaviarne, reštaurácie, hotely, bistrá, penzióny, kúpaliská, akvaparky, prevádzky lanoviek, vlekov, ale aj botanické či zoologické záhrady, múzeá a ďalšie.

Poskytnutie finančnej dotácie je plánované na tri roky, ešte v tomto sa ráta s vyplatením pomoci vo výške 10 miliónov eur, na budúci rok 70 miliónov a v roku 2022 zvyšných 20 miliónov eur.

Generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák označil s ohľadom na očakávané výpadky tržieb výšku štátnej pomoci v avizovanej schéme za dostatočnú. "Verím, že bude v maximálne miere aj využitá.“

Dodal, že v prípade penziónov, hotelov a reštaurácií bude minimálne za mesiace apríl a máj vysoké čerpanie, keďže prevádzky boli zatvorené, až na malé výnimky reštaurácií, ktoré realizovali predaj cez okienko. Ocenil, že táto špecifická schéma je na rozdiel od schémy Prvej pomoci, ktorá bola plošná a zameraná na kompenzáciu mzdových nákladov, a schémy určenej na čiastočnú refundáciu nájmu, zameraná na kompenzovanie fixných nákladov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #kompenzácia #pomoc od štátu