Kde sa bude lyžovať? Európa rieši rébus

Šanca, že by sa európske krajiny dohodli na uzavretí lyžiarskych stredísk počas tejto zimy, vyzerá byť neistá.

12.12.2020 12:00
Taliansko, lyžiarske stredisko, hory Foto:
Taliansko bolo v prvej vlne pandémie ohniskom nákazy.
debata (3)

Na konaní hlavnej lyžiarskej sezóny dôrazne trvá Švajčiarsko. Spolková rada, úrady a odvetvie turistického ruchu sú presvedčené, že zimná sezóna sa môže uskutočniť bezpečne.

Na druhej strane nemecká kancelárka Angela Merkelová navrhla, aby boli všetky lyžiarske areály v Európe zatvorené do 10. januára 2021. Jej návrh podporuje Taliansko aj Francúzsko. Majú obavy, že v lyžiarskych strediskách sa nový koronavírus bude opäť rýchlo šíriť, podobne ako na jar. V prvej vlne pandémie sa mnohí Nemci nakazili v rakúskom stredisku Ischgl, nemecká vláda varovala občanov, aby necestovali do lyžiarskych oblastí v Rakúsku, Taliansku a vo Švajčiarsku.

Francúzsko a Taliansko nechcú otvárať

Alpské krajiny začali diskutovať o rovnakom začiatku a koordinácii prevádzkového času v destináciách zimných športov už koncom leta, ale k žiadnemu záveru nedospeli.

Podľa francúzskeho premiéra Jeana Castexa by mali lyžiarske vleky počas zimných sviatkov stáť, aj keď centrá zimných športov majú byť otvorené. Ľudia budú môcť navštíviť rekreačné strediská, bary a reštaurácie však zostanú zatvorené. „Všetky lyžiarske vleky a verejné zariadenia zostanú pre verejnosť uzavreté,“ zdôraznil Castex.

S otvorením stredísk zimných športov počas sviatkov nesúhlasí ani prezident Emanuel Macron. Pred prázdninovými lyžovačkami varoval i taliansky premiér Giuseppe Conte. Ten zároveň vyzval ostatné európske štáty, aby sa dohodli na spoločných pravidlách.

Rakúsko chce otvárať

V susednom Rakúsku sa majú karanténne opatrenia uvoľniť 7. decembra, krajina chce spustiť lyžiarske strediská po tom, čo sa spomalí šírenie nového koronavírusu a na to nepotrebuje žiadnu dohodu s inými krajinami. Podobne ako v lete sa budú musieť aj počas zimnej sezóny dodržiavať rozsiahle preventívne a bezpečnostné opatrenia. Kancelár Sebastian Kurz by nebol rád, keby sa štart lyžiarskej sezóny odkladal. Rakúsko patrí spoločne s Českom, so Slovinskom a Španielskom medzi krajiny, ktoré chcú strediská otvoriť.

Premiér Viktor Orbán vyzval Maďarov, aby si nerezervovali zahraničné lyžovačky. Povedal, že nikomu nebude brániť, ale tí, ktorí vycestujú, musia pri návrate rátať s prísnymi kontrolami a karanténou.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovačka #lyžiarske strediská #lyžiarska sezóna