Vyhláška od hygienikov mätie. Niektoré reštaurácie si mysleli, že môžu otvoriť. Ako to je?

Niektoré reštaurácie si po prečítaní vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva mysleli, že je v nej chyba. Narazili totiž na zmienku, že do prevádzky môžu vstupovať ľudia s rúškom, dole si ho môžu dať len počas konzumácie jedál a nápojov. Mysleli si tak, že môžu otvoriť.

10.12.2020 17:44
debata (13)

Všetko je však inak. A vyhláška je správna – hneď v úvode totiž stojí, že sa uzatvárajú všetky prevádzky verejného stravovania. Sporný bod venovaný rúškam upresňuje len pravidlá pre samotných zamestnancov.

„Časti vo vyhláške, na ktoré sa prevádzkovatelia odvolávajú /§2 ods. 1) bod a) b)/ sa viažu na ich zamestnancov,“ vysvetľuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Vo vyhláške je to podľa nej uvedené pre to, aby mali zamestnanci v prevádzke z dôvodu minimalizovania prenosu nákazy nasadené rúško. A zároveň, aby im bolo naďalej umožnené stravovať sa v priestoroch prevádzky, dodáva.

Treba však pozorne čítať. Neznalosť zákona totiž neospravedlňuje. A aj keď v prvom paragrafe vyhlášky sa píše, že sa zatvárajú všetky prevádzky verejného stravovania a nasleduje bod, kde sa povoľuje rozvoz a predaj cez okienko.

Druhý paragraf síce hovorí o tom, že do interiéru i exteriéru prevádzok je vstup povolený pre osoby s prekrytými dýchacími cestami a nevzťahuje sa to na konzumáciu jedla a nápojov. Týka sa však len zamestnancov.

Všimol si to aj spolumajiteľ siete reštaurácií Regal Burger Jozef Bardík, ktorého to zmiatlo. „Čakám na zmenu vyhlášky,“ povedal. Nakoľko sa podľa neho dá vyložiť aj tak, že reštaurácie by mohli fungovať normálne.

Čo presne hovorí vyhláška

Vyhláška v § 1 ods. 2 bod b) stanovuje, že prevádzky verejného stravovania môžu vydávať pokrmy a nápoje zabalené na odber so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby:

§ 1

(1) Podľa § 48 ods. 4 písm. e) zákona sa uzatvárajú všetky nasledovné zariadenia:

  • a) prírodné a umelé kúpaliská podľa § 19 zákona,
  • b) prevádzky poskytujúce služby wellness (sauny, vírivky, kúpele, zábaly),
  • c) fitness centrá,
  • d) prevádzky divadelných, hudobných, filmových alebo iných umeleckých predstavení,
  • e) prevádzky verejného stravovania.

(2) Zákaz podľa § 1 ods. 1 sa nevzťahuje na nasledovné zariadenia:

  • a) prírodné liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne11 na vykonanie liečebných procedúr na základe návrhu lekára,
  • b) prevádzky verejného stravovania vydávajúce pokrmy a nápoje zabalené na odber so sebou alebo prostredníctvom donáškovej služby,
  • c) prevádzky umelých kúpalísk podľa § 19 zákona, ktoré sú prevádzkované pri dodržaní podmienok podľa § 2 ods. 6,
  • d) fitness centrá, ktoré sú prevádzkované pri dodržaní podmienok podľa § 2 ods. 5,
  • e) prevádzky divadelných, hudobných, filmových alebo iných umeleckých predstavení, ktoré sú prevádzkované pri dodržaní podmienok podľa § 2 ods. 7.

Časti vo vyhláške, na ktoré sa prevádzkovatelia odvolávajú /§2 ods. 1) bod a) b)/ sa viažu na ich zamestnancov. Vo vyhláške sú uvedené pre to, aby mali zamestnanci v prevádzke z dôvodu minimalizovania prenosu nákazy nasadené rúško a zároveň, aby im bolo naďalej umožnené stravovať sa v priestoroch prevádzky.

ZDROJ: ÚVZ

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #Ruska #ÚVZ