Nebudeme sa prizerať na našu likvidáciu! Žiadame pomoc a diskusiu, vyzývajú Matoviča reštaurácie

Od piatka majú reštaurácie zatvoriť vonkajšie terasy a fungovať len cez rozvoz a okienko. Opatrenie bolo ohlásené len v stredu večer.

10.12.2020 16:50
debata (83)

„Zatvorenie terás bolo ohlásené náhle, bez možnosti sa na túto aktuálnu situáciu pripraviť,“ hovorí generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. Pripomína, že obchodníci majú zatvoriť až od pondelka 21. decembra. K dobru tak majú niečo vyše týždňa. Oveľa lepšie sa tak vedia pripraviť aj na prípadné straty. Mnohé reštaurácie si totiž objednávajú jedlo v predstihu, minimálne na niekoľko dní až týždeň. Čo s ním budú robiť, nevedno.

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska vyzýva vládu na opatrenia, ktoré by to zohľadnili. Malo by ísť napríklad o predĺženie splatnosti povinností voči štátu či odložených platieb. Podniky by tak získali peniaze na prekonanie obdobia, kým nebudú môcť opäť fungovať.

Opýtajme sa právnikov

Reštaurácie sa odmietajú ďalej nečinne prizerať, ako jedna za druhou pôjde do krachu. „Žiadame vládu na čele s premiérom Igorom Matovičom na dialóg. Nemôže ďalej nečinne sledovať krachujúce podniky, musí zastaviť proces masívneho prepúšťania, ktorý poznačí tisícky rodín a detí,“ povedala Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro.

Gastropodniky sa podľa nej opierajú o článok 20, odsek 4 Ústavy SR, ktorý hovorí jasne: "Vyvlastnenie alebo nútené obmedzenie vlastníckeho práva je možné iba v nevyhnutnej miere a vo verejnom záujme, a to na základe zákona a za primeranú náhradu.“ V nasledujúcich dňoch budú preto zástupcovia prevádzok iniciovať preskúmanie, či vyhlásenými opatreniami „nedošlo k úmyselnému konaniu, pri ktorom bol jednej skupine podnikateľov umožnený neoprávnený prospech,“ dodáva Koreny.

Ďalší čašníci bez práce

Hrozí ďalšia vlna prepúšťania? „K prepúšťaniu zamestnancov už dochádza práve preto, že pomoc gastru je nedostatočná a oneskorená,“ hovorí Koreny. Práve tržby z terás reštauráciám aspoň ako-tak dokázali vykryť náklady na mzdy zamestnancov či samotné prevádzky. Aj o tie teraz prídu. „Fungujúce terasy boli pre mnohé prevádzky jedinou šancou a nádejou, že by mohli prežiť túto zimu a ďalšie mesiace,“ hovorí Koreny. Tržby preto počas nasledujúcich mesiacov budú minimálne.

„Reštaurácie sa ešte nestihli spamätať z prvej vlny, a koncom roka opäť čelia náročnej situácii,“ hovorí Jozef Bardík, spolumajiteľ siete Regal Burger. Najhoršia je podľa neho chaotická komunikácia vlády. „Reštaurácie investovali posledné peniaze do terás, a teraz im to je zakázané,“ dodal Bardík.

A kde je pomoc?

Mnohé reštaurácie doteraz nevideli od štátu ani euro. Oznámená pomoc je nielen nedostatočná, ale často aj nedostupná, upozorňuje Koreny. „Príspevok na nájom podmieňuje zapojenie majiteľa budovy a ohlásená schéma pomoci na podporu cestovného ruchu ani niekoľko týždňov od zavedenia obmedzení gastrosektora stále nie je k dispozícii,“ hovorí.

Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) vo štvrtok vo videu na sociálnej sieti oznámil, že pomoc je pripravená. Zverejniť sa má 15. decembra. Peniaze zo schémy pomoci pre cestovný ruch chce rezort dopravy ponúknuť podnikateľom už v tomto roku. Treba však poukázať na to, že okolité štáty riešili situáciu v cestovnom ruchu promptnejšie. „Existujúce kompenzácie nájomného i miezd do výšky 80¤% ceny práce, nie sú postačujúce pre prevádzky, ktoré majú od marca minimálne tržby,“ hovorí Harbuľák.

Najnovší zákaz využitia vonkajších terás je už len ďalšou ranou pre ochromený sektor stravovacích služieb, upozorňuje iniciatíva #StáleMámeChuť. Napriek tomu sa dištancuje od otvárania niektorých podnikov v gastrosektore. „Tieto reakcie sú prejavom absolútneho zúfalstva a frustrácie, ako aj výsledkom zmätočnej komunikácie a nedostatočnej pomoci zo strany vládnych inštitúcií, ktoré znemožnili prevádzkarom zarábať si na živobytie,“ upozorňuje iniciatíva.

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #reštaurácie a pohostinstvá #gastro prevádzky