Na Slovensku chýba aktuálne 12 000 sestier, situácia sa zhoršuje

Od mája do júna komora sestier zaregistrovala len 299 nových sestier a pôrodných asistentiek, naopak z registra odišlo 288 sestier z dôvodu odchodu do dôchodku a 348 sestier si registráciu pozastavilo.

10.12.2020 14:03
nemocnica, zdravotna sestra, zdravotnictvo,... Foto: ,
Počet zdravotných sestier na slovensku výrazne klesá.
debata (8)

Na Slovensku chýba aktuálne podľa údajov Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek 12 000 sestier. Situácia sa pritom neustále zhoršuje. Ako uviedol riaditeľ kancelárie komory Lukáš Kober, aktívne u nás vykonáva povolanie necelých 32 000 sestier, no ak by sme chceli dosiahnuť priemer Európskej únie, čo je 8,4 sestry na 1 000 obyvateľov, mali by sme mať v praxi aspoň 46 000 sestier. „Nevyhnutne sa to prejaví v kvalite starostlivosti,“ konštatuje komora.

Tá pritom od začiatku mája do konca septembra tohto roku registrovala iba 280 nových sestier „absolventiek“ a 19 pôrodných asistentiek „absolventiek“. Z registra naopak odišlo 288 sestier z dôvodu odchodu do dôchodku a 348 sestier si registráciu pozastavilo. Tento výrazný nepomer má už teraz podľa sestier negatívny vplyv na fungovanie nemocníc a na samotnú kvalitu starostlivosti. Komora preto vyzýva vládu, aby poskytla pomocnú ruku pri vzdelávaní sestier, ako aj pri ich spravodlivom ohodnotení.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek je samosprávna stavovská organizácia s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorá združuje 40 000 sestier a pôrodných asistentiek.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #zdravotné sestry #Slovenská komora sestier