Slovak Telekom spustil najväčšiu 5G sieť na Slovensku

Mobilná sieť piatej generácie (5G) má oproti 4G sieti vyššie prenosové rýchlosti, reálne sa pohybujú od 300 do 600 Mbps, vysokú stabilitu pripojenia a dokáže naraz obslúžiť omnoho väčšie množstvo mobilných zariadení.

10.12.2020 11:30
5G Foto:
Sieťe 5G prinesú oproti 3G a 4G sieťam oveľa vyššie rýchlosti a rýchlejšiu odozvu.
debata (18)

Slovak Telekom dnes (10. decembra 2020) spúšťa komerčnú prevádzku 5G siete v Bratislave ako prvý operátor na Slovensku. Najrýchlejšou mobilnou sieťou pokryl 8 mestských častí Bratislavy: Petržalku, Ružinov, Nové Mesto, Trnávku, Vajnory, Vrakuňu, Podunajské Biskupice a Devínsku Novú Ves. Okrem toho, najväčší slovenský telekomunikačný operátor pokryl mobilnou sieťou piatej generácie aj areál priemyselného parku automobilky Volkswagen v Bratislave.

Slovak Telekom bude 5G sieť v najbližších rokoch postupne rozširovať aj do ostatných regiónov Slovenska, ako tomu bolo aj u predchádzajúcej generácie 4G sietí. Spoločnosť investuje každoročne do budovania sietí a nových technológií a služieb viac ako 100 miliónov eur.

Nová 5G sieť navýši dostupnú kapacitu mobilnej siete Telekom, ktorú majú zákazníci k dispozícii a zároveň čiastočne odľahčí 4G sieť. 5G sieť má oproti 4G sieti vyššie prenosové rýchlosti, reálne sa pohybujú od 300 do 600 Mbps, vysokú stabilitu pripojenia a dokáže naraz obslúžiť omnoho väčšie množstvo mobilných zariadení. Nová 5G sieť tak umožní zákazníkom využívať naplno možnosť video hovorov, či vzdialenej práce tzv. homeoffice.

Vyššie rýchlosti i novú vyššiu kapacitu 5G siete budú môcť zákazníci využiť hneď od začiatku s 12 mobilnými zariadeniami podporujúcimi 5G siete ako je nový iPhone 12, 12 Mini, 12 Pro, 12 Pro Max, Huawei P40 Pro a Mate 40 Pro, Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, Note 20 5G i Note 20 Ultra 5G, Xiaomi Mi 10T Pro a Mi 10T Lite i OnePlus 8T. Ďalšie budú pribúdať.

Ako uviedol šéf technológií Telekomu Branimir Marić, cieľom operátora je pokryť 5G signálom väčšinu slovenskej populácie, podobne ako je tomu pri 4G sieti, ktorá je momentálne prístupná pre 93 až 94 percent obyvateľstva. Nespomenul však, do kedy Telekom plánuje 5G sieť s celoslovenským pokrytím vybudovať a v akých fázach tak bude robiť. V prípade Bratislavy funguje v pásme 2100 MHz, ktoré je obvykle využívané 3G sieťami. Okrem toho bude operátor kombinovať viaceré pásma pre dosahovanie vyšších prenosových rýchlosti. Podľa Marića je teoretickým maximom zhruba 1 Gbit/s, avšak očakávať je možné reálne rýchlosti v rozpätí 300–600 Mbit/s pri sťahovaní a 60–80 Mbit/s pri odosielaní dát.

Operátor tiež oznámil, že v spolupráci s firmou CEIT vybuduje v Žiline takzvanú kampusovú sieť, teda akúsi uzatvorenú 5G sieť, ktorá bude nasadená len v rámci samotnej firmy. Takýto typ uzatvorených sietí je určený pre výrobné podniky, logistické firmy či sklady, ktoré potrebujú využívať rýchle dátové prenosy s minimálnou odozvou potrebnou na obsluhu strojov. Kampusová sieť je súčasťou systému nazývaného aj Priemysel 4.0, ktorý súhrnne pomenúva novú éru automatizácie vo firmách.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #5G #mobilná dátová sieť