Stavebníctvo sa ocitá v kríze. Októbrový prepad produkcie bol najvyšší za posledných 12 rokov

Prehĺbil sa najmä prepad na domácom trhu, jeho tempo sa zrýchľuje už tretí mesiac po sebe, v októbri dosiahol 25,2 percenta.

10.12.2020 10:47
stavba,robotnici,tri veze Foto: ,
Stavebníctvo sa ocitá v jednej z najhlbších kríz za posledné dve dekády.
debata (2)

Stavebná produkcia aj v októbri zápasila s hlbokým poklesom, prepad bol najvyšší za posledných 12 rokov. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V októbri tohto roka boli medziročne výkony stavebníctva nižšie o 23,6 %.

„Ide o najvyšší pokles v tomto roku a zároveň najhorší výsledok od januára 2009, keď po finančnej kríze nastupovala kríza v stavebníctve. Vtedy stavebná produkcia klesla o 25,6 %,“ pripomenuli štatistici.

Ako dodali, stavebníctvo na Slovensku čelilo od júna do septembra tohto roka prepadu, ktorý patril k najväčším spomedzi všetkých krajín EÚ, a situácia sa nezlepšila ani v októbri. Celkový objem stavebnej produkcie v októbri 2020 dosiahol 486,1 milióna eur, čo je o 135 miliónov eur menej ako pred rokom.

Ide o najvyšší pokles v tomto roku a zároveň najhorší výsledok od januára 2009, keď po finančnej kríze nastupovala kríza v stavebníctve. Vtedy stavebná produkcia klesla o 25,6 percenta.
ŠÚ SR

Podľa dát úradu sa prehĺbil najmä prepad na domácom trhu, jeho tempo sa zrýchľuje už tretí mesiac po sebe, v októbri dosiahol 25,2 %. „V rámci domáceho trhu boli v medziročnom poklese obe zložky, nová výstavba vrátane rekonštrukcií a modernizácií o viac ako 25 % a opravy a údržba o 22,9 %,“ spresnili štatistici. Tempo poklesu v opravách a údržbe oproti septembru sa však zmiernilo. Celkovo práce na domácich stavbách tvorili až 91,6 % stavebnej produkcie SR. Približne dve tretiny predstavovala nová výstavba, zvyšok tvorili najmä práce na opravách a údržbe.

Z hľadiska výrobného zamerania sa objem prác v porovnaní s októbrom 2019 znížil na budovách o 23,8 % a na inžinierskych stavbách o 27,4 %. Znížila sa tiež produkcia realizovaná v zahraničí, medziročne klesla o 1,6 % na 40,7 milióna eur. Z celkového objemu stavebnej produkcie však práce v zahraničí tvorili len 8,4 %.

Ako zhrnuli štatistici, za desať mesiacov roku 2020 dosiahla stavebná produkcia 4,2 miliardy eur a oproti rovnakému obdobiu roka 2019 tak bola nižšia o 13 %. Stavebné práce slovenských stavebných firiem na domácom trhu medziročne klesli o 14,2 %, zvýšila sa však ich aktivita v zahraničí, oproti rovnakému obdobiu minulého roka bola vyššia o 5,4 %.

V štruktúre tuzemskej produkcie bola rozhodujúca nová výstavba, vrátane modernizácií a rekonštrukcií sa v porovnaní s minulým rokom znížila o 14,4 %, opravy a údržba klesli o 15,6 %.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Štatistický úrad #stavebná produkcia #kríza stavebníctva