Čo sa mení pre reštaurácie, hotely a vleky? Pozrite si nové pravidlá

Od piatku prídu prvé zmeny – a to pre reštaurácie. Úrad verejného zdravotníctva zverejnil vyhlášku, ktorá upravuje fungovanie prevádzok i hromadných podujatí.

09.12.2020 20:49
debata (10)

„Kým nebudeme mať vakcínu, musíme obmedzovať stretávanie a mobilitu ľudí – je to jediný účinný nástroj, ktorý zatiaľ máme. Preto vyzývame ľudí, aby mali na pamäti neustále prítomné riziko šírenia COVID-19, odložili všetky stretnutia okrem nevyhnutných, vyhýbali sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí, napríklad vianočné trhy, preplnené obchody a ostatné prevádzky,“ povedal hlavný hygienik Ján Mikas. Rovnako vyzval ľudí, aby nosili správne nasadené rúška, dodržiavali dostatočné odstupy od iných ľudí a pravidelne si umývali alebo dezinfikovali ruky.

Zdá sa, že ďalšie obmedzenia nenechajú na seba dlho čakať. „Vydaná vyhláška je súčasťou pripravovaného súboru opatrení na ďalšie zníženie mobility ľudí. O ďalších opatreniach budeme postupne, podrobne a včas informovať,“ upozornil Mikas.

Čo sa mení pre reštaurácie?

  • Od piatka 11. decembra už nebude povolené podávať jedlá a nápoje v exteriérových častiach prevádzok.
  • Naďalej však bude podľa neho možné fungovať prostredníctvom donáškových služieb alebo osobného odberu.

„Stúpa počet nakazených, hospitalizovaných aj počet úmrtí. Musíme rýchlo zasiahnuť, aby sa situácia nevymkla spod kontroly. Preto, na základe záverov Ústredného krízového štábu, od piatku zatvoríme terasy kaviarní a reštaurácií,“ vysvetľuje hlavný hygienik. Naďalej však bude podľa neho možné fungovať prostredníctvom donáškových služieb alebo osobného odberu.

„Nemôžeme naďalej tolerovať porušovanie platných vyhlášok a pravidiel zdravého rozumu v gastro-prevádzkach. Veľký počet ľudí bez rúšok každý deň trávi dlhý čas v hermeticky uzavretých priestoroch. Pravidlo o jednej otvorenej stene terasy totiž mnohí vôbec nerešpektujú, čím sa zvyšuje riziko šírenia nákazy,“ obhajuje rozhodnutie Mikas. Prioritou epidemiológov je podľa neho v tejto situácii chrániť zdravie a životy ľudí. Je našou povinnosťou nastaviť opatrenia tak, aby čo najviac znižovali riziko nákazy. Nastavenie adekvátnych kompenzačných mechanizmov je už následne úlohou príslušných rezortov.

Ako sa menia pravidlá pre lyžovačky?

Podmienky pre lyžiarske vleky a lanovky s účinnosťou od 14. decembra:

  • maximálna kapacita kabínkovej lanovky bude stanovená na jednu osobu alebo členov spoločnej domácnosti
  • všetky osoby staršie ako 10 rokov, ktoré ich využívajú, budú musieť mať negatívne výsledky antigénového alebo RT-PCR testu nie staršie ako 72 hodín
  • zamestnanci budú musieť mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom, respirátorom bez výdychového ventilu, šálom alebo šatkou
  • okrem ostatných nárokov na čistenie a dezinfekciu budú musieť tieto prevádzky dezinfikovať hygienické zariadenia každú hodinu

Hotely a podobné zariadenia krátkodobého ubytovania od 14. decembra:

  • ich klienti starší ako 10 rokov budú musieť mať negatívne výsledky antigénového alebo RT-PCR testu nie staršie ako 72 hodín
  • zamestnanci budú musieť mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom, respirátorom bez výdychového ventilu, šálom alebo šatkou
  • v spoločných priestoroch prevádzok nebude povolená konzumácia jedál alebo nápojov

„Všetky prevádzky naďalej musia vo zvýšenej frekvencii upratovať, čistiť a dezinfikovať dotykové plochy, dezinfikovať prostriedkami s virucídnym účinkom a vybaviť hygienické zariadenia tekutým mydlom a papierovými utierkami,“ doplnil Mikas.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #hotely #vleky #Mikas