Projekt Na prvú a poslednú míľu. Budú zásielky fungovať efektívnejšie?

Na Slovensku štartuje projekt automatizácie na prvú a poslednú míľu. Ide o mobilné terminály pre vodičov na rozvozových linkách, čo umožní lepšie plánovanie vyzdvihnutia a doručenia zásielok.

12.12.2020 11:00
mobil, kamión, zásielky, autodoprava, balíčky Foto:
Vďaka novému softvéru má vodič na prvý pohľad všetky informácie o nakládke a vykládke na poslednej a prvej míli.
debata

Za celoeurópskym projektom stojí logistický provider Dachser. „Už teraz realizujeme zásielky našej siete s maximálnym využitím počítačových technológií a s použitím dát. Projekt reaguje na rastúce požiadavky na presnosť vyzdvihnutia a doručenia zásielok na prvú a poslednú míľu a zavádza do procesov celej skupiny Dachser ďalší stupeň automatizácie,“ hovorí Viliam Bokšanský, Branch Manager pobočky Lozorno.

Zavedenie terminálov znamená na Slovensku investíciu vo výške približne 40/tisíc eur, pričom z veľkej časti ide o nákup nových mobilných terminálov Zebra TC 77. Zaviedli ich v pobočke v Martine, v prevádzke je už 11 zariadení. Ďalšie terminály budú na budúci rok nasledovať v pobočke Košice. „S novým systémom a mobilným terminálom môžeme preniesť z veľkej časti lokálne znalosti do jednotného celoeurópskeho autonómneho systému a ponúknuť zákazníkom vyššiu kvalitu služieb vďaka ešte lepšiemu plánovaniu,“ dodáva V. Bokšanský.

Optimalizácia prepráv

Mobilný terminál Zebra TC 77 má operačný systém Android s batériou s výdržou 15 hodín na jedno nabitie a dotykovou obrazovkou, prispôsobenou na najnáročnejšie podmienky prevádzky, aj s použitím rukavíc a vo vlhkých podmienkach. Špeciálny povrch zaručuje veľmi dobrú čitateľnosť aj pri priamom slnku. V súprave je inštalované GPS, bluetooth a umožňuje pripojenie cez wifi.

Pokročilá skenovacia technológia umožňuje skenovanie 1D a 2D kódov aj viac čiarových kódov umiestnených na jednej etikete, je vhodná aj pre skenovanie textových polí, podpisov a ďalších. Terminály sú robustné, odolné voči poškodeniu, majú intuitívne ovládanie a ponúkajú vodičom vysoký užívateľský komfort.

„Vďaka novému softvéru má vodič na prvý pohľad všetky informácie o nakládke a vykládke na poslednej a prvej míli. Môže sledovať a reagovať aj na odchýlky oproti plánu a informovať o nich dispečera, terminál funguje zároveň aj ako mobilný telefón. Vysoký potenciál terminálov Zebra zahŕňa funkcie prekladača a multilingválne nastavenie, messenger, funkcie fotoaparátu, navigáciu a ďalšie,“ vysvetľuje V. Bokšanský.

S implementáciou nových mobilných terminálov úzko súvisia aj projekty Short Distance Planning a XDP − algoritmus pre inteligentné, automatické plánovanie trasy, ktoré umožnia kvalitnejšie a podrobnejšie plánovanie na poslednej a prvej míli na základe dát o zásielke a vozidlách a požiadaviek zákazníkov, napríklad údaje o doručení/vyz­dvihnutí zásielky len s hydraulickou plošinou, otváracie hodiny príjemcu/odosi­elateľa, časové obmedzenie doručenia podľa zvoleného produktu alebo obmedzenie infraštruktúrou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #projekt #zásielky #dopravcovia #doprava a logistika