Sulík: Opatreniam nerozumiem. Zatvárame terasy, no necháme otvorené lyžiarske strediská

Slovensko sa nakoniec lockdownu nevyhne. Aký bude? Minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík potvrdil, že bude. Na to aký, musí odpovedať „hlavný hygienik Ján Mikas a ten sa riadi tým, čo chce premiér Igor Matovič,” povedal pre denník Pravda Sulík.

09.12.2020 17:42 , aktualizované: 18:16
debata (153)
Video

Veľa sa hovorí o lockdowne? Bude nakoniec, ak áno v akej forme?

Toto všetko je v rukách hlavného hygienika. včera bol opäť jeden taký extra dlhý krízový štáb, trval asi šesť hodín. Tam sa to síce všetko prebralo, aj sme sa na niečom uzniesli, no naše uznesenia nie sú zaväzné, sme len poradným hlasom. Nakoniec to je na hlavnom hygienikovi, ktorý rozhodne väčšinou tak, ako si želá Igor Matovič. Nejaký lockdown určite bude, no na detaily sa treba pýtať jeho.

Dnes na vláde sa to riešilo?

Bavili sme sa o tom v rámci bodu rôzne, keďže k tomu nebolo uznesenie, ani to nebol samostatný bod. A to z dôvodu, že vláda o takýchto dôležitých veciach prekvapivo nerozhoduje.

Riešili ste aj reštaurácie, ktoré napriek opatreniam otvorili?

To nie. No celkovo majú byť zakázané už aj terasy, čomu ja osobne vôbec nerozumiem, keďže v najviac premorených okresoch dovolíme mať otvorené kostoly, no reštaurácie musia byť komplet zavreté aj v tých najmenej premorených. Do toho všetkého chceme obmedziť mobilitu seniorov, no vlaky zadarmo budú naďalej. No na druhej strane deti, ktoré ohrozené nie sú, do školy ísť nemôžu. Je to veľa rozhodnutí, ktorým ľudia nerozumejú a potom, samozrejme, majú aj veľmi nízku vôľu opatrenia dodržiavať.

A čo s lyžiarskymi strediskami? Tie otvorené budú?

Tie nakoniec otvorené budú, lebo šport je zdravý. Na druhej strane fitnescentrá musia ostať zavreté, respektíve v nich nemôže byť viac ako šesť ľudí bez ohľadu na to, ako je to fitnescentrum veľké. Niektoré majú pritom aj 500 alebo 1 000 metrov štvorcových. Na vleku však bude platiť preukázanie sa negatívnym testom. To čo nám naozaj chýba je jednoduchý, predvídateľný plán, ktorý by reagoval na situácie, ktoré môžu nastať, a to podľa regiónov. Takýto plán tu nie je. Ja som bol vyzvaný premiérom, aby som ho vypracoval. Spravil som tak spoločne s významnými odborníkmi, nazvali sme ho „Semafor zdravia“, no premiér ho zmietol zo stola. Neostane nám nič iné, ako k tomu prísť. Nakoniec budeme opatrenia uplatňovať podľa incidencie v jednotlivých regiónoch.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí sa vyjadril, že na krízový štáb išiel s takýmto semaforom, no nakoniec sa o ňom vôbec nehovorilo a platiť bude až po lockdowne. Je to tak?

Pravdepodobne áno. Ja som na tom štábe nebol, lebo šesť hodín pracovného času presedieť je veľmi veľký luxus. Boli tam však moji ľudia. Ak to tak je, nechápem, prečo sme aspoň o jeho pláne nediskutovali. Nehovorím, že musí prejsť ten náš, no nejaký predvidateľný, logický, pochopiteľný plán, aby sa ľudia vedeli pripraviť, musíme mať. Je to veľmi dôležité, no dodnes to nemáme. namiesto toho nám pribúdajú nakazení.

Všetky tieto veci sú istým pokračovaním prestrelky medzi vami a premiérom. Kedy nastane situácia, že by ste si povedali dosť? Ostanete vo vláde?

Veľakrát som sa vyjadril, že my z vlády neodídeme a opakujem to zase. Nebudeme z vlády odchádzať. Celkom intenzívne sa snažím prehliadať všetky osobné útoky a nereagovať na ne. Myslím, že sa mi to celkom darí.

© Autorské práva vyhradené

153 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #lockdown