Gastrolístkové spoločnosti pokračujú v šírení neprávd, tvrdí RÚZ

Emitenti gastrolístkov šíria ďalšie články, ktorými manipulujú verejnú mienku, tvrdí Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ). Tá už minulý týždeň okrem toho podala podnet na Radu pre reklamu. Dôvodom sú podľa nich klamlivé vyjadrenia v reklamnom videopríspevku. RÚZ o ďalších výhradách voči emitentom informovala v tlačovej správe. Vydavatelia stravných lístkov však tieto tvrdenia odmietajú.

09.12.2020 10:38 , aktualizované: 13:38
kantína, reštaurácia, jedáleň, stravné lístky,... Foto:
debata (24)

Podľa RÚZ sa v tlači objavujú články, ktoré manipulujú verejnú mienku nepravdami. „Cieľom je, samozrejme, záchrana miliónových ziskov emitentov gastrolístkov na úkor zamestnancov, zamestnávateľov a tisícov reštaurácií,“ tvrdia zamestnávatelia. Upozorňujú na informácie, ktoré sa v uplynulých dňoch objavili v médiách.

Emitenti: RÚZ klame

„Dôrazne odmietame akékoľvek vyhlásenia Republikovej únie SR o klamstvách, ktoré šíri Asociácia moderných benefitov. Naopak, tvrdenia RÚZ SR považujeme za hrubé zavádzanie až klamstvo,“ reagovala na vyhlásenie Asociácia moderných benefitov (AMOBE), ktorá zastrešuje najväčších vydavateľov stravných lístkov.

RÚZ upozornila na články, v ktorých AMOBE tvrdí, že stravné v mzde môže znížiť nemocenské dávky ako je péenka, ošetrovné či materské. Podľa RÚZ je cieľom týchto tvrdení odradiť verejnosť od podpory zdrobrovoľnenia gastrolístkov a zamedzenie voľby medzi gastrolístkom a peňažným príspevkom na stravu.

„Problémom je, že sa jedná opäť o hoaxy a zjavné nepravdy. Dohodnutá mzda zostáva v rovnakej výške a nemôže sa žiadnym spôsobom upraviť, len sa k nej poskytuje stravné v hotovosti. Žiadna časť mzdy nemôže byť nahradená stravným,“ tvrdia zamestnávatelia. Podľa nich neodchádza k úspore odvodov zamestnávateľa. „Nemení sa mzda, ergo nemenia sa ani odvody, teda žiadna úspora,“ dodali.

Vydavatelia gastrolístkov sa odvolávajú aj na rezort financií, ktorý zmeny v Zákonníku práce pripomienkovalo a na podobné problémy malo upozorniť. „Ministerstvo financií na nič také v medzirezortnom pripomienkovom konaní neupozorňovalo. Dokonca k problematike nemalo ani zásadné pripomienky,“ tvrdí RÚZ s tým, že eminenti v tomto smere „podsúvajú verejnosti klamstvá“.

Odvolávajú sa na rezort financií

Podľa AMOBE ministerstvo financií v rámci medzirezortného pripomienkového konania zaslalo pripomienku. V tej rezort odporúčal v prípade poskytovania finančného príspevku na stravovanie zamestnanca zvážiť „neobmedzené“ poskytovanie príspevku podľa osobitného predpisu (napríklad z prostriedkov sociálneho fondu) na účely oslobodenia od dane z príjmov.

„Vzhľadom na to, že návrh zákona neupravuje maximálnu výšku sumy finančného príspevku vrátane príspevku podľa osobitného predpisu, upozorňujeme na možné nahrádzanie časti zdaniteľného príjmu zamestnancov formou vyplácania tohto príspevku oslobodeného od dane z príjmov,“ napísalo ministerstvo.

Podľa AMOBE tým rezort financií upozorňuje na riziko, že dôjde k „nahrádzaniu časti zdaniteľného príjmu zamestnancov formou vyplácania tohto príspevku oslobodeného od dane z príjmov.“ Zdaniteľný príjem je, spolu s ďalšími parametrami, hlavná časť vymeriavacieho základu pre výpočet sociálnych dávok, dodali vydavatelia.

K podaniu na Radu pre reklamu sa však emitenti v tejto chvíli nechceli cez médiá vyjadrovať. „Sme však presvedčení, že podobne ako aj vyššie uvedené medializované klamlivé informácie, je neopodstatnené,“ dodali.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #gastrolístky #stravné #Republiková únia zamestnávateľov