Odhad sa zhoršil. Pribudlo ľudí, ktorí nebudú schopní ďalej splácať úvery

Očakávania domácností týkajúce sa schopnosti splácania svojich úverov v budúcom roku sa zhoršili. Zdvojnásobil sa podiel negatívnych očakávaní v skupine domácností s odkladom splátok, na druhej strane sa zlepšil výhľad domácností, ktoré si úverové podmienky nezmenili. Celkovo tak podiel zadlžených domácností, ktoré v budúcom roku pravdepodobne nebudú schopné splácať svoje záväzky, ostáva na úrovni 0,7 percenta.

09.12.2020 09:25
manželia, seniori, papiere, dlhy, problémy,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Vyplýva to z piatej vlny prieskumu Národnej banky Slovenska z 18. až 26. novembra, teda z obdobia pokročilej druhej vlny pandémie. Čoraz viac zamestnancov aj podnikateľov sa vracia späť do predkrízového postavenia, aj keď popri tom rastie podiel dlžníkov, ktorí sa rozhodli svoje podnikanie ukončiť.

Vo štvrtej vlne prieskumu plánovalo využiť odklad splátok ešte 4,2 percenta domácností. V aktuálnej vlne už len 2,6 percenta. Celkovo sa príjmová situácia zadlžených domácností zlepšila. V predošlej vlne bola negatívne ovplyvnená v 41 percent týchto domácností, v aktuálnej tento podiel klesol na 36 percent.

Príjmy domácností a ukazovateľ DSTI (ukazovateľ, ktorý hovorí o veľkosti finančnej rezervy po odpočítaní životného minima každého žiadateľa o úver – pozn. red.) sa nezhoršili, dokonca sa zlepšili v skupine domácností, ktoré si vybavili odklad splátok.

Podľa analytikov centrálnej banky sa tak javí, že zhoršené očakávania a neistota zadlžených domácností teda len sledujú očakávania týkajúce sa vývoja samotnej epidémie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #úvery #pandémia #odklad splátok úverov #odklad splátok