Máte obavy z nedostatku peňazí? Prieskum ukázal, aká je úroveň finančného stresu

Slovákom rastie finančný stres. Spotrebitelia majú také obavy o svoje finančné zabezpečenie, ako ešte nikdy doteraz. Pre pandémiu COVID-19 si uvedomili, že nemajú dostatočnú finančnú zábezpeku na to, aby dokázali žiť bez stresu. V prieskume platobného správania v European Consumer Payment Report 2020 spoločnosti Intrum to potvrdzuje polovica Slovákov.

07.12.2020 12:00
ruky, peniaze, euro, bankovky, počítanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

„Kým v prvom polroku dopady ešte neboli až také výrazné, rozšírený prieskum v treťom štvrťroku už ukázal, že finančný stres u spotrebiteľov narastá,“ povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Intrum Martin Musil. V druhom štvrťroku ešte 40 % domácností tvrdilo, že ich príjem zostal nezmenený pod vplyvom pandémie.

Väčšina udávala pokles do desať až 20 percent mesačného príjmu. V treťom štvrťroku ostala finančne stabilná jedna tretina Slovákov. Intrum barometer finančnej pohody sleduje priemer troch pilierov, a to schopnosť platiť účty, úspory do budúcna a finančnú gramotnosť.

Slovensko v rámci tohto hodnotenia patrí medzi krajiny, kde sa situácia mierne zhoršila. Slovensko v celkovej finančnej pohode kleslo o jednu priečku na 17. miesto, pričom celkovo je počet miest 24. Rastúce účty a pokles príjmov oslabili finančnú pohodu Slovákov.

Výrazný problém nastal v disponibilných mesačných financiách.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #stres #životná úroveň #pandémia