Pokrok v pobrexitových rokovaniach? EÚ a Británia stále nenašli zhodu

Británia a Európska únia dosiahli značný pokrok, čo sa týka pobrexitových rokovaní o uzavretí obchodnej dohody, konkrétne v otázke o právach európskych lodí loviť vo vodách Spojeného kráľovstva. Pre spravodajskú stanicu Sky News to povedali dva nemenované zdroje z EÚ. Londýn a Brusel tieto tvrdenia dementovali.

07.12.2020 11:30 , aktualizované: 12:09
Brexit Foto: ,
debata

Súčasťou dohody, ktorá však ešte nie je finalizovaná, majú byť okrem iného napríklad špecifické kvóty pre rozličné druhy rýb, spresnili zdroje. Ďalší zdroj – z britskej vlády – však pre Sky News uviedol, že „prelom v otázke rybolovu“ nenastal. „Nič nové sa dnes nedosiahlo,“ povedal. Spravodajca stanice Sky Europe Adam Parsons tieto výroky vysvetlil slovami: „Čo zdroje z EÚ tvrdia, je, že rybolov už nie je vecou, ktorá ich veľmi znepokojuje – myslia si, že je možné sa na tom dohodnúť.“

Pekážky v rokovaniach

„Najväčšou prekážkou dohody sú rovnaké pravidlá hospodárskej súťaže,“ dodal. Írsky premiér Micheál Martin podľa agentúry AFP ešte v nedeľu videl šance na dosiahnutie dohody 50:50, pričom zdroje blízke rokovaniam tvrdili, že diskusie sú pomalé a očakávania nízke.

Rokovania medzi hlavným vyjednávačom EÚ pre brexit Michelom Barnierom a jeho britským partnerom Davidom Frostom budú pokračovať aj v pondelok. Takisto sa majú telefonicky opäť spojiť aj šéfka EK Ursula von der Leyenová a britský premiér Boris Johnson.

Británia vystúpila z EÚ 31. januára 2020 a nachádza sa v tzv. prechodnom období, ktoré potrvá do konca tohto roka. Londýn a EÚ sa odvtedy snažia uzavrieť dohodu, ktorá bude upravovať ich budúce partnerské a obchodné vzťahy. Pre názorové nezhody v kľúčových oblastiach, ako sú spomínaný rybolov či návrh zákona o vnútornom trhu, však rokovania napredujú pomaly.

Vyjednávač: Nič sa nedohodlo

Británia aj Európska únia však tvrdenia, že v rámci pobrexitových rokovaní o uzavretí obchodnej dohody nastal značný pokrok v otázke o právach európskych lodí loviť vo vodách Spojeného kráľovstva, dementovali. V pondelok o tom informovala agentúra DPA. Správy o údajnom pokroku, ktoré priniesli britská spravodajská stanica Sky News aj britský denník The Guardian, podľa nemenovaných diplomatov Európskej únie vyvrátil samotný hlavný vyjednávač Bruselu pre brexit Michel Barnier.

„Nič nové sa dnes nedosiahlo,“ povedal. Názorové nezhody teda pretrvávajú v kľúčových oblastiach, ako sú spomínaný rybolov, britský návrh zákona o vnútornom trhu a pravidlá hospodárskej súťaže. Rokovania o obchodnej dohode, ktoré Barnier a jeho britský partner David Frost v piatok prerušili z dôvodu nedostatočného pokroku, budú pokračovať v pondelok v Bruseli. Takisto sa majú telefonicky opäť spojiť aj šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a britský premiér Boris Johnson.

Zároveň v pondelok zasadol spoločný výbor EÚ a Británie pre implementáciu dohody o brexite, na ktorom podpredseda EK Maroš Šefčovič privítal šéfa úradu britskej vlády Michaela Gova. Výsledok ich rokovaní sa očakáva v priebehu popoludnia. Británia vystúpila z EÚ 31. januára 2020 a nachádza sa v takzvanom prechodnom období, ktoré potrvá do konca tohto roka. Londýn a Únia sa odvtedy snažia uzavrieť dohodu, ktorá bude upravovať ich budúce partnerské a obchodné vzťahy.

Pre názorové nezhody v kľúčových oblastiach však rokovania napredujú pomaly. Ak sa Londýnu s Bruselom nepodarí dosiahnuť dohodu o budúcom partnerstve, od 1. januára 2021 sa budú ich vzájomné obchodné vzťahy riadiť pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #rybolov #Brexit