Poľsko a Maďarsko dostali ultimátum. EÚ ich môže vynechať z plánu obnovy

Európska únia (EÚ) vynechá Poľsko a Maďarsko zo svojho plánu obnovy hospodárstva, ak budú tieto dve krajiny aj naďalej vzdorovať snahám spojiť vyplatenie finančnej pomoci s dodržiavaním pravidiel právneho štátu. Uviedol to francúzsky minister pre európske záležitosti Clément Beaune.

07.12.2020 11:09
Poland EU Budget Foto:
Premiéri Mateusz Morawiecki a Viktor Orbán sa za posledných desať dní dvakrát stretli, aby koordinovali postoj Varšavy a Budapešti voči Bruselu. FOTO: SITA/AP
debata (47)

Pripustil, že takýto krok je síce právne zložitý, ale možný. „Naše stanovisko je jasné – neobetujeme ani zotavenie (ekonomiky), ani vládu zákona,“ povedal Beaune pre týždenník Journal du Dimanche. Dodal, že zrušenie podmienky o dodržiavaní zásad právneho štátu neprichádza do úvahy.

Maďarsko a Poľsko už celé týždne blokujú schválenie sedemročného rozpočtu EÚ a tiež uvoľnenie prostriedkov z fondu obnovy na pomoc ekonomikám bloku zotaviť sa z recesie vyvolanej pandémiou nového koronavírusu.

Beaune uviedol, že oba východoeurópske štáty riskujú stratu finančných príspevkov rádovo v miliardách eur, ak budú aj naďalej trvať na svojom vete. Zdôraznil pritom, že to nie je to hrozba, ale priamy dôsledok absencie nového rozpočtu.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #Maďarsko #plán obnovy