Vatikán chce bojovať proti praniu špinavých peňazí. Zriadil na to úrad

Podľa nového štatútu patrí medzi funkcie nového úradu dohľad zameraný na prevenciu a boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

05.12.2020 16:35
Vatikán pápež František požehnanie Foto: ,
Pápež František sa rozhodol stransparentniť finančné hospodárenie Vatikánu.
debata (3)

Pápež František vykonal zmeny, ktoré majú zabrániť finančným škandálom Vatikánu. Týkajú sa riadenia a organizácie Úradu pre finančné informácie (AIF), ktorý sa od soboty nazýva Úrad pre dohľad a finančné informácie (AISF). Jeho prezidentom sa stal Carmelo Barbagallo, niekdajší úradník talianskej centrálnej banky. Ako uviedol, nové zmeny posilnia zodpovednosť úradu za dohľad nad financiami.

Činnosť úradu sa bude zameriavať na tri oblasti: dohľad, pravidlá a právne záležitosti a napokon finančné informácie. Podľa nového štatútu patrí medzi funkcie úradu „dohľad zameraný na prevenciu a boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu“.

Pápež sa snaží vniesť do Vatikánu väčšiu zodpovednosť a transparentnosť. Finančné škandály sužujú Vatikán už desaťročia. Jeden z posledných súvisí s investíciou na londýnskom realitnom trhu v hodnote 350 miliónov dolárov (v prepočte približne 288 miliónov eur).

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pranie špinavých peňazí