SaS ukázala plán reforiem. Dostala sa doň aj Sulíkova srdcovka - odvodový bonus

Lepšie podnikateľské prostredie, slávny daňový bonus, efektívnejšia verejná správa, ale aj kvalitnejšie školstvo, zdravotníctvo a životné prostredie. Na svete je ďalší Plán obnovy a odolnosti, ktorý by mal slúžiť ako podkladový materiál pre finálnu verziu hodnú Bruselu. Tentokrát sa na ňom natrápil tím koaličnej strany SaS. Podľa jej predsedu a ministra hospodárstva Richarda Sulíka je to zatiaľ "najlepší a najviac prepracovaný dokument, ktorý bol doteraz zverejnený" a dúfa, že to, čo nakoniec v Bruseli predložíme bude minimálne v rovnakej kvalite.

04.12.2020 13:00 , aktualizované: 14:45
debata (19)

Dokument, na ktorom pracovali vyše sto hodín, má podľa neho odrážať podmienky stanovené Európskou komisiu, ktoré si vyžiadali priamo od eurokomisára Maroša Šefčoviča, ako aj princípy samotnej strany a Programového vyhlásenia vlády. „Je to základný pozičný dokument strany a veci v ňom sa budeme snažiť pretlačiť aj do spoločného dokumentu,“ dodal Sulík. Celková čiastka však presahuje prostriedky, ktoré by mali pripadnúť Slovensku. A to o vyše dve miliardy. Podľa Sulíka je to tak nastavené naschvál. „Nepoznáme ešte koncovú sumu a naši vyjednávači takto majú priestor z niektorých projektov ustúpiť,“ vysvetlil.

Prvý náčrt pod názvom Moderné a úspešné Slovensko predstavil minister financií ešte v októbri. V rýchlom slede prišli s vlastným plánom aj koaličné strany Sme rodina a Za ľudí.

Peniaze do školstva aj nemocníc

Na vyše dvadsiatich stranách tak SaS rozoberá potrebu dostupného predškolského vzdelávania, ktoré by malo viesť k lepším výsledkom v medzinárodných testoch základných schopností PISA, ako aj význam digitalizácie základných a stredných škôl a zlučovanie a rekonštrukciu tých, ktoré si to vyslovene vyžadujú. „Navrhujeme zlúčiť tie malé základné školy, pri ktorých bude spojenie prospešné pre samotnú kvalitu vzdelávania, ako aj pre verejné financie,“ píše sa v dokumente. Strana zároveň ráta aj s dodatočným dovybavením vysokých škôl na základe výsledkov, ktoré by sa týkalo aj rekonštrukcie internátov.

Samostatná kapitola je venovaná aj zdravotníctvu. Strana chce prísť s pilotným projektom – telekomunikáciou medzi pacientom a lekárom ako prvý kontakt pri každom novom zdravotnom probléme. Ak by sa pacient zaviazal k jej využívaniu, bude mať pre daný kalendárny rok o 0,5 percentu­álneho bodu nižšie zdravotné odvody. Dokument spomína aj energeticky efektívnu rekonštrukciu nemocníc. „Tá však musí byť naviazaná na tvrdé kritériá. V minulosti sa rekonštruovali nemocnice tak, aby pacient už z diaľky videl, že má novú farbu. My chceme, aby zrekonštruovaná nemocnica poskytovala lepšiu zdravotnú starostlivosť,“ povedal europoslanec Eugen Jurzyca (SaS), ktorý tvorbu dokumentu koordinoval.

Novinkou v prípade zelenej obnovy má byť aj súťaženie o najlacnejšie zníženie emisií skleníkových plynov. Hlavným kritériom pri hodnotení projektov bude cena za ušetrenú tonu CO2 z ovzdušia. Nechýba tiež sanácia ekologických záťaží a flexibilnejšia prenosová sústava. Ak chceme dosiahnuť cieľ Európskej komisie – získať až 27% energie z obnoviteľných zdrojov – bude podľa strany potrebné zefektívniť už existujúce zdroje alebo ich nahradiť. Teraz totiž Slovensko takýmto spôsobom získava len 8 percent.

Budeme reformovať?

Na stole sú aj reformy. Tím okolo Sulíka chce peniaze z Plánu obnovy využiť na prechod na „Estónsku“ firemnú daň. Tá by znamenala prechod z ročného platenia dane z príjmov právnických osôb na platenie daní v momente, keď si podnikateľ vypláca zisk. „Reforma bude mať dlhodobý pozitívny vplyv. No krátkodobo spôsobí výpadok. Práve naň by mohli byť použité zdroje z Fondu obnovy,“ píše sa v dokumente. Strana tiež nezabudla ani na Sulíkovu srdcovku – odvodový bonus, ako aj na pozemkovú reformu či zlučovanie malých obcí.

Do akej miery však peniaze budú môcť ísť na reformy, je stále otázne. „Bude to záležať od toho, čo povie komisia. Navrhoval som, aby sme sa spojili s krajinami ako Estónsko a spoločne sme zatlačili na príslušné rozhodovacie orgány na úrovni únie,“ povedal Jurzyca. Či sa nakoniec reformy podarí presadiť, bude známe možno až v apríli.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #plán obnovy #SASKA