Lyžovať sa bude až v januári. Strediská zostanú dovtedy zatvorené, tvrdí Doležal

Zimné lyžiarske strediská sa na Slovensku zatvoria minimálne do začiatku januára 2021. Informoval vo štvrtok online diskusii na sociálnej sieti minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Rozhodlo podľa neho konzílium odborníkov.

03.12.2020 13:39 , aktualizované: 17:57
debata (51)

„Konzílium odborníkov v piatok na rokovaní pandemickej komisii vlády odporučí sprísnenie opatrení vrátane uzatvorenia zimných lyžiarskych stredísk. To znamená, že minimálne do začiatku januára môžeme zabudnúť na lyžiarsku sezónu," povedal Doležal.

Ministerstvo dopravy pripravilo podľa Doležala jasný protokol, za akých okolností ponechať lyžiarske strediská otvorené aj počas pandémie. Malo ísť o semaforový systém. Návrh je nateraz neaktuálny, keďže podľa odborníkov je namiesto uvoľňovania nevyhnutné sprísňovať protipandemické opatrenia.

Lyžovať by sa podľa Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska dalo. Jej zástupcovia predstavili kompetentným aj vlastné návrhy. Zostali však bez odpovede. „Ako vidíme na príkladoch v iných krajinách, plán pravidiel a podmienok za ktorých môžu fungovať nielen lyžiarske strediská, ale aj hotely či reštaurácie, je možné pripraviť,“ povedal pre denník Pravda generálny manažér asociácie Marek Harbuľák. Plánovaný semafor by jasne nastavil pravidlá nielen pre ľudí, ale i pre podnikateľov v cestovnom ruchu, dodal.

Uzatvorenie lyžiarskych stredísk bude mať negatívny vplyv na celý cestovný ruch. „Straty celého odvetvia sa budú počítať v desiatkach miliónov eur mesačne,“ hovorí Harbuľák.

Svahy sa chystajú ako v bežný rok

Lyžiarske strediská sú však pripravené aj na tie najprísnejšie opatrenia, len aby mohli fungovať. „Sme pripravení na dodržiavanie všetkých sprísnených hygienických opatrení, ktoré nám určí Ústredný krízový štáb,“ hovorí Alžbeta Giláni zo Snowparadise Veľká Rača Oščadnica. Verí, že podmienky budú jasné, čo najskôr. Zimná sezóna sa blíži a stredisko sa potrebuje na opatrenia pripraviť, dodáva Giláni.

„Prípravy prebiehajú aj napriek aktuálnej situácii s COVID-19 rovnako ako pred každou zimnou sezónou,“ hovorí Giláni. Aktuálne prebieha v lyžiarskom stredisku údržba lanových dráh a vlekov. Chystajú aj novinky, ktorými chcú ešte viac skvalitniť svoje služby. Od 29. novembra začali vo Veľkej Rači zasnežovať zjazdovky vo všetkých častiach. „Nemôžeme si dovoliť čakať na nariadenia od kompetentných orgánov, pretože by sme nestihli spustiť zimnú sezónu,“ dodala Giláni. Lyžovačka sa po minulé roky väčšinou začínala v polovici decembra. Začiatok zimnej sezóny ešte na Kysuciach nemajú naplánovaný.

Straty rastú každý deň

V prípade, že by sa túto zimu vôbec nelyžovalo, boli by straty obrovské. Jeden deň zasnežovania v Oščadnici stojí približne 5 000 tisíc eur, do toho treba však započítať ešte elektrickú energiu, mzdy zamestnancov, nájmy pozemkov, náhradné diely na lanové dráhy, vleky či zasnežovacie systémy, vysvetľuje Giláni. Pri zatvorení by trpeli podľa Giláni samotné strediská, ale aj ubytovacie a reštauračné zariadenia, predajne či požičovne športových potrieb, skiservisy, lyžiarske školy, ale aj obchody so suvenírmi.

„Vzhľadom na pokročilý dátum a absenciu nariadení by sme straty už dnes mohli počítať na desaťtisíce eur,“ hovorí Natália Košútová marketingová manažérka Vrátna Malá Fatra. Situácia je alarmujúca, nepomáhajú ani chaotické nariadenia, dodáva. „Za nás však lyžovanie nepredstavuje veľké riziko, keďže ide o exteriér a lyžiari už štandardne lyžujú s prekrytými dýchacími cestami,“ hovorí Košútová. Myslí si, že bolo by fér otvoriť lyžiarske strediská a až potom vyhodnocovať ako to ovplyvnilo pandemickú situáciu a nie naopak.

„Žiaľ, zatiaľ ako prevádzkovateľ lyžiarskeho strediska nemáme presné informácie, ako opatrenie budeme musieť zaviezť,“ hovorí Miroslav Dobrota z Park Snow Donovaly. O stratách je podľa Dobrotu ešte predčasné hovoriť, nakoľko straty všetci očakávali aj počas letnej sezóny 2020 a napokon sme v horských strediskách na Slovensku zaznamenali vysokú návštevnosť.

Čakanie na presný dátum

„Vo všetkých strediskách na Slovensku, v Poľsku, Českej republike aj v Rakúsku využívame priaznivé poveternostné podmienky a zasnežujeme,“ hovorí Marian Galajda hovorca Tatry mountain resorts . No však v Rakúsku, Česku a Poľsku sa pripravujú na otvorenie lyžiarskej sezóny už na konkrétne dátumy. V týchto krajinách už majú nastavené pravidlá za akých môžu fungovať. „Uvedomujeme si aktuálny stav na Slovensku a aj preto sme pripravili celý rad preventívnych opatrení, ktoré vy spolu so zodpovedným prístupom lyžiarov mali byť základom pre bezpečnú prevádzku,“ hovorí Galajda.

„Principiálne potrebujeme riadiť návštevníkov tak, aby sa zabezpečilo dodržiavanie hygienických opatrení, dodržiavanie odstupov pri príchode do strediska aj nástupe na lanovky, dezinfekcia prevádzok a objektov,“ hovorí Galajda. Návrh posunuli cez Ministerstvo dopravy odborníkom. Galajda informoval, že s odborníkmi rokovali, žiaľ bez konkrétneho výsledku. Odštartovať zimnú sezónu mali v pláne už tradične prvý decembrový týždeň v Jasnej aj na Štrbskom plese – teraz už vieme, že na sezónu si budeme musieť počkať.

Alternatívne ponuky?

„V stredisku však máme, čo ponúknuť aj keď lyžovanie dostane červenú,“ hovorí Kristína Jakubová z Bachledka Ski & Sun. V ponuke majú ubytovanie priamo na hrebeni, obľúbenú atrakciu Chodník korunami stromov či nové Apartmány Bachledka pri nástupnej stanici Gondola Bachledka.

Pre milovníkov bežiek sú pripravené traťte, či 2,5km dlhá sánkarská trať s prírodným snehom. „Napriek všetkému naďalej veríme, že keď sa všetci k situácii postavíme zodpovedne, čaká nás dlhá a príjemná sezóna,“ dodala Jakubová.

Zelená, oranžová a červená! Ako mal fungovať Doležalov semafor?

Tri farby semafora mali určiť, či sa na tom-ktorom svahu bude môcť lyžovať. Od regionálnych semaforov si rezort dopravy sľuboval záchranu zimnej sezóny. Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) nevylučoval ani testovanie na svahoch. Jednotlivé návrhy mala prerokovať pandemická komisia.

Ako by to vyzeralo v praxi? Stupne by záviseli od epidemiologickej situácie. Zelený stupeň by ukazoval nízke riziko nákazy, oranžový stredné a červený vysoké riziko nákazy. Hovoril o tom manuál opatrení pre cestovný ruch, ktorý na zimnú sezónu pre pandémiu vypracovalo ministerstvo dopravy spoločne s hygienikmi a so zástupcami cestovného ruchu.

Semafor mal zahŕňať podmienky dodržiavania hygienických opatrení – ako rúška, dezinfekcia, dodržiavanie odstupov, počet návštevníkov, prevádzková doba či podmienky pre zamestnancov.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #andrej doležal #zima 2020