Rozpočet po novom? Financie sa majú rozdeľovať podľa hodnoty za peniaze

Ako by sa mali rozdeľovať peniaze zo štátnej kasy informuje minister financií Eduard Heger (OĽaNO) a riaditeľ Útvaru hodnoty za peniaze Štefan Kišš.

03.12.2020 18:05
debata

„V súvislosti s návrhom rozpočtu verejnej správy na roky 2021 až 2023 prichádza nová kvalita do verejných financií vo vzťahu štátu k občanom. Dovolím si ju prirovnať k fiškálnej revolúcii, keď narúšame všetky stereotypy, hýbeme mútnymi vodami a myslím si, že posúvame Slovensko a celú verejnú správu dopredu," priblížil minister financií.

Občania musia podľa Hegera vedieť, na čo sa verejné peniaze míňajú, ale aj to, čo dané výdavky prinesú, teda aké ciele splnia a ako ich splnia. „Rozpočet preto predstavujeme v novej štruktúre. Môžem povedať, že nikdy v histórii verejnosť nemala lepšie údaje v rozpočte, ako je to dnes. Pozývam preto všetkých, aby si klikli na stránku www.rozpocet.sk," povedal Heger.

Minister priblížil, že výdavky sú rozdelené podľa oblastí, do ktorých smerujú, teda nie podľa rozpočtových kapitol, ktoré o účele použitia peňazí nemusia v skutočnosti nič hovoriť. „K oblastiam sú potom priradené medzinárodne porovnateľné ukazovatele, ktoré umožňujú sledovať, ako sa nám darí v dosahovaní jednotlivých výsledkov. Taktiež uprednostňujeme výdavky s najvyššou hodnotou za peniaze, najmä v investíciách. Budeme financovať pripravené a návratné projekty," dodal minister financií.

Kišš avizoval, že ministerstvo financií k programovému rozpočtovaniu zverejňuje štúdiu. „Všetky výdavky sa upracú do zmysluplných programov. Štruktúra má podporovať diskusiu o účele výdavkov. Budeme používať dobré, ideálne medzinárodne porovnateľné výsledkové ukazovatele. Všetky výdavky by mali byť kategorizované v dnešnej už existujúcej štruktúre. Sú totiž veľké rozpočtové položky, ktoré ešte nie sú takejto štruktúre podrobené," doplnil riaditeľ Kišš.

Aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť hodnotí pozitívne reformu financovania verejných investícií. Práve tá vyžaduje splnenie kritérií Hodnoty za peniaze pred uvoľnením peňazí zo štátnej kasy. Vo väčšej miere prišlo tak k prepojeniu revízií výdavkov s rozpočtovým procesom. Do návrhu sa totiž dostali revízne opatrenia aj v iných oblastiach ako zdravotníctvo.

Slovensko má na budúci rok hospodáriť s deficitom verejných financií na úrovni 7,44 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Aktuálny odhad na tento rok predpokladá schodok až na 9,68 percenta. Pri výpadku príjmov a pri vyšších výdavkoch v podobe sociálnych opatrení a rôznych pandemických pomocných programov sa vyšší deficit verejných financií na tento rok aj očakával, ale nie až v takej výške.

Celkové príjmy štátnej kasy by v budúcom roku mali dosiahnuť 39,5 miliardy eur, výdavky 46,7 miliardy eur. Deficit by tak mal byť v sume 8,05 miliardy eur. Zadlženie sa nachádza nad maastrichtskou hranicou – dlh by sa tak mal vyšplhať na 65 percent hrubého domáceho produktu. Ešte vlani to bolo 48 percent. Slovensko však plánuje využiť výnimku z Bruselu, ktorá uvoľňuje pravidlá na konsolidáciu verejných financií. Cieľom je neohroziť hospodárske oživenie.

O rozpočte začal v stredu rokovať parlament. Rozprava by mala pokračovať aj vo štvrtok, po jej skončení by sa o návrhu malo hlasovať. Opozícia má k návrhu viacero výhrad. Nepozdáva saj ej nielen to, že nebol prerokovaný na tripartite, no kritiku si vyslúžilo aj zníženie financií pre školstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Hodnota za peniaze #Eduard Heger