Nemecká sieť kaderníctiev Klier skončila pre pandémiu bez peňazí

Najväčší reťazec kaderníctiev Klier skončil v Nemecku v platobnej neschopnosti. Jeho príjmy skresala pandémia. Nemecká spoločnosť má pobočky aj na Slovensku aj v Česku.

02.12.2020 17:33 , aktualizované: 03.12.2020 14:35
debata (1)

Tých sa problémy nemeckej sestry nijako netýkajú, potvrdila pre denník Pravda konateľka slovenskej spoločnosti Frisör Klier Denisa Golaisová. Kaderníctva značky Klier na Slovensku nie sú v insolvencii a nebudú sa ani zatvárať, dodala. „Momentálne naša spoločnosť funguje riadne z našich tržieb,“ povedala Golaisová. Tržby im však oproti minulému roku klesli o 30 percent.

O prácu sa nemusia u nás obávať ani zamestnanci siete kaderníctiev. „Aj počas uzatvorenia prevádzok sme neprepustili zamestnancov hromadne, ako to robili iné spoločnosti konkurencia,“ hovorí Golaisová.

Od januára do októbra prijali dokonca 40 nových zamestnancov. Na platy kaderníkov si počas pandémie slovenská sieť nemusela požičiavať a ani nežiadala o finančnú pomoc, spresnila Golaisová. Pre svojich zamestnancov kaderníctva pripravili vianočný bonus, dodala.

Nemecká sieť Klier Hair Group bola už od septembra pod ochranným dáždnikom, potvrdila Golaisová, nakoľko sa počas pandémie dostala do finančných problémov. Štát im pomáhal, platil aj výplaty a nájomné – a to tri mesiace. „Od decembra sú opäť závislí od vlastných príjmov, to znamená, že prešli po úspešnej prvej fáze do druhej časti reštrukturali­zácie,“ hovorí Golaisová.

Okresný súd v sídle spoločnosti vo Wolfsburgu začal insolvenčné konanie. Informoval o tom nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) v utorok. Koľko pracovných miest je v Nemecku ohrozených, nie je zatiaľ jasné.

„Konkurz v Nemecku nemá žiadny vplyv na obchodnú činnosť našej spoločnosti Klier s.r.o. na Slovensku. Sme sesterská spoločnosť a nie dcérska spoločnosť nemeckej spoločnosti Klier Hair Group GmbH,“ potvrdila nemecká spoločnosť. Slovenské pobočky sú tak úplne autonómne a konajú nezávisle od nemeckej sestry.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #Klier #kaderníctva