Rebríček INEKO: Ktoré verejné inštitúcie sú nezávislé a odolné voči zneužitiu moci?

Najvyššiu nezávislosť a odolnosť voči zneužitiu moci má spomedzi 26 verejných inštitúcií Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Vyplýva to z hodnotenia nezávislosti verejných inštitúcií a ich odolnosti voči zneužitiu, ktorý zostavuje inštitút INEKO.

02.12.2020 16:19
výplata, dávanie, peniaze, euro, bankovky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Naopak, na chvoste tohto rebríčka sa ocitla Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA). Rada pre rozpočtovú zodpovednosť získala najvyššie hodnotenie už tretíkrát. S odstupom za ňou nasleduje Generálna prokuratúra SR a Ústavný súd SR.

„K posunu v rebríčku im výrazne pomohli otvorenejšie výberové konania,“ informoval riaditeľ INEKO Peter Goliaš. Na opačnom konci rebríčka sú Slovenský pozemkový fond, Správa štátnych hmotných rezerv a Pôdohospodárska platobná agentúra, ktoré majú podľa metodiky INEKO najmenšiu odolnosť voči zneužitiu zo strany politikov.

„Nízke hodnotenie získal aj Úrad inšpekčnej služby Policajného zboru, Slovenská informačná služba a Finančné riaditeľstvo,“ dodal Goliaš. Ako ďalej ozrejmil, v hornej časti rebríčka sú najmä inštitúcie, kde čelných funkcionárov vyberá viac aktérov v otvorených výberových konaniach, sú organizačne aj finančne nezávislé od vlády a ich zamestnanci aj vedúci predstavitelia majú atraktívne platy.

Na spodných priečkach sú najmä inštitúcie vedené výlučne jednou osobou, ktorá je dosadzovaná a odvolávaná monokraticky jedným štátnym orgánom najmä ministrom alebo vládou. „Výber vedúceho funkcionára sa väčšinou realizuje za zatvorenými dverami a vláda má možnosť zasahovať do organizačnej štruktúry alebo personálnej politiky inštitúcie,“ doplnil riaditeľ INEKO. Komplexné hodnotenie vrátane odporúčaní zverejňuje INEKO na svojom webe.

debata chyba
Viac na túto tému: #nezávislosť #INEKO #verejné inštitúcie #zneužitie právomocí