Vláda odklepla novú dávku. Tehotenské dostanú pracujúce ženy aj študentky

Pracujúce tehotné ženy by mali mať od apríla budúceho roka nárok na novú dávku tehotenské. Okrem toho sa má zaviesť aj tehotenské štipendium pre študentky. Vláda po zapracovaní niekoľkých technických pripomienok súhlasí s návrhom novely zákona o sociálnom poistení z dielne koaličných poslancov OĽaNO. Definitívne má o ňom rozhodnúť Národná rada (NR) SR na aktuálnej schôdzi.

02.12.2020 08:57
tehotenstvo, bruško, žena, úsmev, matka, tehotná Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Na Slovensku sa má zaviesť nový druh nemocenskej dávky – tehotenské, ktorú má vyplácať Sociálna poisťovňa (SP). „Jej účelom je zabezpečenie príjmu na úhradu zvýšených výdavkov spojených s tehotenstvom, akými sú napríklad strava, ošatenie, zdravotná starostlivosť a iné,“ priblížili poslanci v predkladacej správe k novele. Poistenkyňa má mať nárok na tehotenské, ak v posledných dvoch rokoch pred začiatkom 27. týždňa pred predpokladaným dňom pôrodu určeného lekárom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní.

Nárok na tehotenské vzniká aj v období prerušenia nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky, či povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorá má nárok na rodičovský príspevok a nevykonáva činnosť. Tehotenské sa má poskytovať za dni. Výška tehotenského má byť 15 percent denného vymeriavacieho základu. Nemá byť pritom nižšia ako desať percent maximálneho denného vymeriavacieho základu, čo bude v roku 2021 pri 30-dňovom mesiaci predstavovať 215,50 eura.

Nárok na tehotenské vo výške 200 eur majú mať aj policajtky a profesionálne vojačky. „Policajtke a profesionálnej vojačke vzniká nárok na tehotenské od začiatku 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom a zaniká dňom skončenia tehotenstva,“ navrhujú poslanci. Pre študentky stredných a vysokých škôl sa má tiež zaviesť tehotenské štipendium, ktoré sa má vyplácať z prostriedkov štátneho rozpočtu.

Dostávať ho tiež majú od 27. týždňa pred predpokladaným dňom pôrodu a jeho výška má byť 200 eur mesačne, vláda by však nariadením mohla ustanoviť aj inú výšku. O priznaní tohto štipendia rozhoduje rektor vysokej školy alebo, ak to ustanoví štatút vysokej školy, rozhoduje dekan fakulty. V prípade stredoškoláčok má rozhodovať riaditeľ školy.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #tehotenstvo #ženy #študentky #tehotenské