Ceny jazdených áut kvôli koronakríze stúpli o stovky eur. Je ich primálo

V medziročnom porovnaní na trhu s ojazdenými autami chýba 60 tisíc áut. Ide najmä o novšie, vo veku do troch rokov.

01.12.2020 12:08
AAA Auto - autobazár Foto:
Jazdené auto, kúpené v slovenskej sieti spoločnosti AAA Auto má najazdených priemerne 157 tisíc kilometrov.
debata (2)

Už od marca klesá výroba a dopyt po nových autách. Kvôli ekonomickej neistote ľudia častejšie kupujú skôr jazdené, najmä novšie. A tie začínajú na trhu chýbať. Na Slovensku ich podľa údajov spoločnosti AAA v medziročnom porovnaní chýba okolo 60 tisíc.

Zároveň rastú aj priemerné ceny jazdených áut. V priebehu tohto roku sa zvýšili približne o desať percent. Rast cien sa nezastaví ani v budúcom roku. „Ceny jazdených áut sa odvíjajú od cien nových. Už v tomto roku sme pri nich pozorovali skryté zdraženie, v závislosti od značky a modelu – o 10 až 30 percent,“ hovorí Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ medzinárodnej siete autocentier AAA AUTO. Podľa neho rast cien jazdených áut bude v budúcom roku kopírovať tieto čísla, aj keď možno o niečo miernejšie.

Pokiaľ ide o konkrétne čísla, tak na Slovensku v roku 2017 priemerne ľudia zaplatili za staršie auto, kúpené v sieti AAA 4 800 eur, v roku 2019 to bolo už 5 500 eur a za prvých 11 mesiacov tohto roku je to 6 300 eur.

Toto sú najpopulárnejšie modely v sieti AAA... Foto: AAA Auto
AAA Auto, predané autá 1 - 11 / 2020 Toto sú najpopulárnejšie modely v sieti AAA Auto v Česku a na Slovensku.

Predstavitelia spoločnosti AAA Auto zároveň upozorňujú, že koronakrízou spôsobený nedostatok jazdených áut vedie k nárastu nekalých predajov. V súčasnosti napríklad kriminalisti z Liberca preverujú podvodné online predaje ojazdených automobilov, dovezených z Dánska a Nemecka, polícia už eviduje 10 poškodených. Problémom je pri nich falošná, respektíve nedohľadateľná servisná história a stočené kilometre, častokrát aj o viac než 100 tisíc.

Táto tabuľka ukazuje, aký je záujem o jazdené... Foto: AAA Auto
AAA Auto Táto tabuľka ukazuje, aký je záujem o jazdené autá s alternatívnymi palivami.

„Bežne odmietame okolo 60 percent ponúkaných aut, v posledných mesiacoch sa už ale pohybujeme okolo 75 % zamietnutých výkupov, čo je v skupine mesačne až okolo 8 000 áut, ktorá nutne skončia u iných predajcov,“ dodáva Vaněček s tým, že najčastejšie ide o právne vady, stočené tachometre alebo technický stav vylučujúci ďalšie prevádzkovanie vozidla bez finančne veľmi náročných opráv.

Priemerný vek jazdených áut predávaných v sieti AAA sa dostal na hranicu 9 rokov, v roku 2017 to bolo o rok viac. Najstaršie ojazdené autá sú dlhodobo ponúkané v Poľsku. Tam sa najčastejší vek naopak za posledných päť rokov zdvihol z 11 na 12 rokov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #jazdené autá #ojazdené autá #AAA auto #autobazár