Rok od nástupu von der Leyenovej: Riešenie platovej nerovnosti stále chýba

Prešiel rok a platová nerovnosť medzi mužmi a ženami v Európskej únii stále pretrváva. Predsedkyňa Európskej komisie Ursula von der Leyenová nastúpila do svojej funckie presne 1.decembra a zmenu prisľúbila do 100 dní. Aj po 365-tich však stále chýba smernica, ktorá by problém riešila. Ženy v únii tak naďalej zarábajú o 15 percent menej ako ich mužské náprotivky.

01.12.2020 10:02
debata (11)

„Apelujeme na komisiu, aby konečne stanovila dátum, kedy dôjde k predstaveniu sľubovanej smernice, ktorá povedie k platovej rovnosti a podporí odbory v snahe o nápravu stereotypov stojacich za platovou nerovnosťou," hovorí zástupkyňa generálneho tajomníka Európskej konfederácie odborových zväzov Esther Lynchová.

Platová rovnosť pritom bola jedným zo štyroch hlavných cieľov, ktoré si von der Leyenová sama predsavzala splniť do vyše troch mesiacov od svojho nástupu. Už v marci však došlo k prvému posunu v predstavení smernice, a to do konca roka. Začiatkom novembra, na kedy pripadá aj Európsky deň platovej rovnosti, komisia opätovne prisľúbila, že v krátkej dobe bude smernica hotová. Doteraz sa tak ale nestalo. Navyše, plán jej zavedenia úplne vypadol z legislatívneho kalendára komisie na tento rok.

Čo brzdí celý proces? Podľa odborárov za to môže hlavne silný lobbing zo strany zamestnávateľov, ktorí akékoľvek usmernenia považujú za „administratívnu záťaž navyše". A to aj v situácii, kedy väčšinu pracovníkov v prvej línii boja s koronakrízou tvorili práve ženy. Podľa Lynchovej však von der Leyenová stále chce splniť svoj sľub. „A to aj napriek obrovskému tlaku, ktorý má viesť k odloženiu a postupnému upusteniu od nápadu vôbec riešiť platovú nerovnosť," hovorí. Faktom však je, že do konca roka ostávajú už len štyri týždne.

Slovensko nie je lepšie

Situácia nevyzerá ružovo ani u nás. Až v roku 2097 by mali Slovenky zarábať toľko, čo ich kolegovia. Ukázal to prieskum Európskej konfederácie odborových zväzov (ETUC). O nič vábnejšie nevyznievajú ani čísla slovenského Štatistického úradu, ktoré ukázali, že minulý rok zarábali ženy o vyše pätiny menej ako muži. Pričom rozdiel v prémiách bol dokonca 45-percentný, samozrejme, v neprospech žien.

Samozrejme, na papieri sú platy vyriešené už poriadne dlho. Ešte v roku 2007 bol do Zákonníka práce doplnený paragraf 119a, ktorý zakotvuje rovnakú mzdu za rovnakú prácu a za prácu rovnakej hodnoty pre ženy a mužov. Realita je však iná a rozdiel v platoch je na Slovensku piaty najväčší z celej Európskej únie.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #ženy #platová nerovnosť