Vláda chce splniť sľub. Oblasť cestovného ruchu čaká zmena

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR pracuje na naplnení úlohy, ktorá vyplýva z programového vyhlásenia vlády, teda na zriadení agentúry na podporu cestovného ruchu Slovakia Travel.

27.11.2020 14:12
viedeň, turizmus Foto:
Rakúsko je jedným z kľúčových trhov pre domáci turistický ruch.
debata (3)

Pre TASR to uviedol hovorca ministerstva Ivan Rudolf v reakcii na štvrtkovú výzvu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré apeluje na premiéra Igora Matoviča (OĽANO), aby vládny kabinet podnikol včas kroky k spusteniu agentúry od 1. januára budúceho roka.

Ako ubezpečil rezort, počas prvého polroka 2021 začne agentúra naplno a riadne fungovať. MDV si ako gestor podľa Rudolfových slov uvedomuje, že cestovný ruch má na Slovensku obrovský potenciál, ktorý chce rezort využiť, a Slovakia Travel ho pomôže koncepčne a strategicky uchopiť.

„V neposlednom rade považuje MDV zriadenie agentúry Slovakia Travel za mimoriadne aktuálne aj v kontexte očakávaného oživenia cestovného ruchu po odznení koronakrízy,“ dodalo ministerstvo s tým, že chce byť na toto obdobie pripravené, aby mohla agentúra v plnej miere dopomôcť slovenskému cestovnému ruchu k maximálnemu hospodárskemu ras­tu.

„Chápeme preto aj výzvu ZMOS-u, ktorý zastupuje aj mestá a obce z turistických destinácií a v súčasnej koronakríze zažívajú vážne následky utlmenia celého segmentu cestovného ruchu. Preto aj v tomto kontexte rozvoja turisticky atraktívnych regiónov považujeme zriadenie Slovakia Travel za nevyhnutné,“ vyjadril sa rezort dopravy.

Ako spresnil Rudolf, okrem marketingu a podpory cestovného ruchu bude navyše agentúra zastrešovať analytickú činnosť vrátane dátového centra, mapovanie odvetvia cestovného ruchu vrátane hodnotenia jeho efektov a prínosov. „Významnou súčasťou bude hodnotenie kvality služieb a destinačného manažmentu, čo opäť pomôže aj samosprávam pri zvyšovaní svojej atraktivity pre domácich aj zahraničných turistov,“ uzavrel rezort dopravy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #ministerstvo dopravy