Do II. piliera pôjde viac peňazí z odvodov. Sadzba bude stúpať ešte štyri roky

Od januára budúceho roka potečie z mesačných odvodov do fondov dôchodkového sporenia celkovo 5,25 percenta. Pre budúceho dôchodcu to znamená, že na súkromné sporenie pôjde o 0,25 percenta viac peňazí z povinných odvodov. Sadzba sa bude zvyšovať až do roku 2024.

27.11.2020 11:26
senior, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Tento rok odchádza do druhého piliera päť percent. Najbližšie štyri roky sa bude sadzba zvyšovať vždy o 0,25 percenta. Keď sa zvyšovanie zastaví, odvody na dôchodkové poistenie sa rozdelia na 12 percent v prospech štátnych dôchodkov a šesť percent v prospech penzie z druhého piliera. Mechanizmus je nastavený tak, že na dôchodkové poistenie ide vždy dokopy 18 percent z vymeriavacieho základu.

V súčasnosti druhý pilier stále nefunguje ideálne a väčšina ľudí v ňom prerába. Dôvodom je hlavne nesprávne rozloženie peňazí v jednotlivých fondoch. Zhruba 70 percent peňazí totiž leží v garantovaných fondoch, ktoré majú nízke výnosy. Často majú problém predbehnúť rast inflácie. To znamená, že buď nezarobia vôbec nič alebo veľmi málo. V rámci garantovaných fondov ide hlavne o dlhopisové investície, ktorým situácia na finančných trhoch nepraje.

Podľa analytikov by mal sporiteľ vkladať peniaze aj do rizikovejších fondov, ak mu do penzie zostáva ešte 15 a viac rokov. „Sporitelia by mali mať svoje úspory rozložené medzi garantované a negarantované fondy podľa svojho veku, výšky úspor a postoja k riziku,“ spresňuje predseda Predsedníctva Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) Miroslav Kotov. Aj bez toho je zákon nastavený tak, aby správcovia dôchodkové úspory chránili.

Posledných desať rokov pred odchodom do dôchodku sa totiž úspory postupne presúvajú do garantovaných fondov. Budúci dôchodca si navyše môže nechať investičnú stratégiu nastaviť už pri vstupe do druhého piliera. Odborníci však zdôrazňujú, že potom už do rozloženia fondov netreba zasahovať. Sporenie na dôchodok je totiž dlhodobý projekt. Panikáriť by ľudia nemali ani pri väčšom prepade trhov. Neskôr môže následný rast ďaleko presiahnuť prepad.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #II. pilier #dôchodkové sporenie