Nemecko na nič nečaká. Do ekonomiky ide napumpovať 180 miliárd eur na dlh

Nemecko si na budúci rok plánuje požičať takmer 180 miliárd eur. To je takmer dvojnásobok objemu financií, s ktorým vláda počítala ešte pred dvomi mesiacmi. Dôvodom je predĺženie opatrení na podporu ekonomiky po tom, ako krajinu zasiahla druhá vlna pandémie nového koronavírusu.

27.11.2020 09:18
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová s ochranným rúškom
debata (2)

Po celodennej diskusii schválil rozpočtový výbor nemeckého parlamentu v piatok v skorých ranných hodinách plán, v rámci ktorého si Nemecko v roku 2021 požičia 179,82 miliardy eur. Ešte koncom septembra minister financií Olaf Scholz informoval o pláne požičať si približne 96 miliárd eur. Ako uviedli nemeckí poslanci, je to druhá najvyššia suma v povojnovej histórii Nemecka.

„Zvýšenie objemu je správnym rozhodnutím,“ povedal pre agentúru Reuters poslanec za Zelených Sven-Christian Kindler, podľa ktorého v súčasnej krízovej situácii nie je vhodné šetriť. Nemecká vláda sa rozhodla pre bezprecedentnú podporu firmám a domácnostiam s cieľom pomôcť ekonomike zvládnuť krízu spôsobenú pandémiou nového koronavírusu.

S cieľom uvoľniť miliardy eur na podporu parlament pozastavil dlhovú brzdu, aby si vláda mohla požičať do 218 miliárd eur na financovanie záchranných opatrení a ekonomických stimulov. Zdroje z vládnej koalície však uviedli, že celá suma pravdepodobne nebude potrebná. Vláda predpokladá, že nemecká ekonomika klesne tento rok po úprave o kalendárne vplyvy o 5,9 percenta. V roku 2021 počíta s rastom o 4,4 percenta.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #pôžička #koronakríza