Čo zachráni slovenský turizmus? Agentúra pre cestovný ruch, tvrdia mestá

Slovensko potrebuje naštartovať agentúru na podporu cestovného ruchu, myslí si to predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger. Požiadal preto predsedu vlády Igora Matoviča (OĽANO) o prijatie opatrení, vďaka ktorým bude mať Slovensko vlastnú národnú organizáciu cestovného ruchu.

26.11.2020 15:07
debata (3)

„Po dvoch vlnách pandémie nového koronavírusu, ktorý ťažko zasiahol mnohé oblasti života občanov, hospodárske segmenty, regióny a, samozrejme, aj nás – samosprávy – sa na Vás obraciame s prosbou o podporu pri naštartovaní činnosti Slovak Travel – agentúry na podporu cestovného ruchu,“ uviedol Tréger v liste, ktorý adresoval premiérovi.

ZMOS je totiž presvedčené, že štátna agentúra, ktorá vezme pod svoje krídla propagáciu dovolenkových destinácií na Slovensku aj v zahraničí, bude úspešnejšia a efektívnejšia, než to bolo doteraz. „ZMOS si v mene 95 % členskej základne od tejto agentúry sľubuje nárast počtu turistov, našich aj zahraničných, a tým aj vyššie zisky prevádzkovateľov zariadení cestovného ruchu, ktorí sú v niektorých častiach Slovenska jedinými zamestnávateľmi. Sme teda bytostne závislí od prosperujúceho segmentu cestovného ruchu,“ dodalo združenie.

Tréger zároveň upozornil, že Slovensko je spomedzi krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) jedinou, ktorá nemá takúto národnú štruktúru. „Vnímame to ako obrovskú nevýhodu v konkurenčnom boji so zahraničím,“ okomentoval Tréger. Náklady na zriadenie Slovak Travel by preto, aj pre následné oživenie a rast ekonomiky v segmente turizmu, považoval za efektívne vynaložené.

Združenie žiada Matoviča, aby kroky k vzniku agentúry podnikol ešte tento rok. „Sme presvedčení, že zriadenie tejto jedinej národnej autority pre cestovný ruch od 1. januára 2021 bude mimoriadne cenným prínosom na ceste k ekonomickému a hospodárskemu rozvoju krajiny,“ uzavrel ZMOS.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #ZMOS